Χάγη: Ο Μλάντιτς αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του Κάρατζιτς

Ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς αρνήθηκε να καταθέσει σήμερα στη δίκη του πολιτικού ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και αποκάλεσε το δικαστήριο "σατανικό" και "δικαστήριο του μίσους".

Οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς, 68 και 71 ετών αντιστοίχως, κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την εθνική αποκάθαρση της Βοσνίας στη διάρκεια ενός πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους, ενώ 2,2 εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν στο διάστημα από το 1992 ως το 1995.

Οι δύο κατηγορούνται κυρίως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, κατά την οποία οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σκότωσαν σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια.

"Δεν θέλω να καταθέσω και αρνούμαι να καταθέσω για λόγους υγείας και επειδή αυτό θα με έβλαπτε στη δική μου υπόθεση", δήλωσε ο Ράτκο Μλάντις, στη διάρκεια δημόσιας ακροαματικής συνεδρίασης του δικαστηρίου στη Χάγη.

Ο Μλάντιτς είχε αρνηθεί επανειλημμένα να καταθέσει, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος. Τελικά αναγκάσθηκε ορκισθεί για να καταθέσει σήμερα το πρωί.

"Με είχατε ποτέ ενημερώσει γραπτώς ή προφορικώς ότι οι κρατούμενοι της Σρεμπρένιτσα θα εκτελούνταν;", ρώτησε ο Κάρατζιτς τον απόστρατο στρατηγό.

Στην ερώτηση αυτή και σε όλες τις άλλες που ακολούθησαν, ο Ράτκο Μλάντιτς απάντησε: "Αρνούμαι να καταθέσω δεδομένου ότι η κατάθεσή μου μπορεί να με ενοχοποιήσει στη δική μου υπόθεση".

Ο Κάρατζιτς, ο πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας, και ο Μλάντιτς, ο στρατιωτικός αρχηγός τους, θα μπορούσαν να δικαστούν μαζί, αν οι συλλήψεις τους πραγματοποιούνταν πιο κοντά χρονικά η μία στην άλλη, διότι κατηγορούνται για τα ίδια εγκλήματα.

Ο πρώτος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 ενώ ο δεύτερος το Μάιο του 2011.