Υπόθεση ομηρείας τύπου Αριέλ Κάστρο σοκάρει την Αγγλία

Μια υπόθεση ομηρείας παρόμοια με αυτή του Αριέλ Κάστρο στις ΗΠΑ- του  απαγωγέα του Κλίβελαντ που κρατούσε ομήρους, βίαζε και βασάνιζε 3 γυναίκες για περισσότερα από 10 χρόνια- αποκάλυψε σήμερα η βρετανική αστυνομία. 

Οι αρχές εντόπισαν και απελευθέρωσαν από ένα σπίτι στο νότιο Λονδίνο τρεις γυναίκες, οι οποίες είπαν στους αστυνομικούς ότι κρατούνταν φυλακισμένες εδώ και 30 χρόνια και χρησιμοποιούνταν ως σκλάβες. Πρόκειται για μία Μαλαισιανή, 69 ετών, μια Ιρλανδή 57, και μια Βρετανίδα 30.

Η νεότερη από αυτές φαίνεται ότι ήταν σκλάβα σχεδόν όλη της τη ζωή, αλλά η αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η 30χρονη Βρετανίδα γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

"Είμαστε βέβαιοι ότι και οι τρεις βρίσκονταν σε αυτήν την κατάσταση επί τουλάχιστον 30 χρόνια. Πιστεύουμε ότι η νεότερη δεν είχε ποτέ καμία επαφή με τον έξω κόσμο", τόνισε ο αστυνομικός επιθεωρητής Κέβιν Χάιλαντ της Μονάδας Εμπορίας Ανθρώπων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Ωστόσο, οι τρεις γυναίκες δεν είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Η αστυνομία συνέλαβε ως υπόπτους έναν 67χρονο άνδρα και μια συνομήλική του γυναίκα.

Η επιχείρηση των αρχών ξεκίνησε πριν ένα μήνα, όταν μια μη κυβερνητική οργάνωση έλαβε ένα περίεργο τηλεφώνημα από μια γυναίκα, η οποία είπε ότι κρατείται παρά τη θέλησή της, για δεκαετίες.  

Η Ανίττα Πρεμ, υπεύθυνη της οργάνωσης Freedom Charity, δήλωσε ότι- μετά το πρώτο τηλεφώνημα- κανόνιζαν συγκεκριμένες ώρες που μπορούσαν να επικοινωνήσουν κρυφά μέσω τηλεφώνου και μιλούσαν με τις τρεις γυναίκες για όσο διάστημα αυτές μπορούσαν. 

"Αρχίσαμε να μιλάμε όταν μπορούσαν εκείνες να τηλεφωνήσουν . Μας έπαιρναν κρυφά και φοβόντουσαν ότι βρισκόταν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Με τον τρόπο αυτό μπορέσαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και με τη βοήθεια της αστυνομίας να τις απελευθερώσουμε". 

"Η Μονάδα Εμπορίας Ανθρώπων αντιμετωπίζει πολλές περιπτώσεις δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας. Έχουμε δει περιπτώσεις όπου άνθρωποι κρατούνταν επί 10 χρόνια, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο", είπε ο Χάιλαντ στους δημοσιογράφους.

Οι γυναίκες, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση και πλέον βρίσκονται σε ασφαλές μέρος.