Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε αριθμό ρεκόρ οι αιτούντες ασύλου

Περισσότεροι πρόσφυγες παρά ποτέ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζητούν άσυλο σε βιομηχανικές χώρες. Ένας στους πέντε πρόσφυγες προέρχεται από τη Συρία ενώ 3 στους 4 πρόσφυγες ζητούν άσυλο σε κάποια χώρα της Ευρώπης, με πρώτη τη Γερμανία.

Αυτά τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και αφορά στις 35 χώρες μέλη του Οργανισμού, για το 2015. Πέρυσι, ο αριθμός των αιτούντων ασύλου διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2014, και άγγιξε το 1,65 εκατ.ανθρώπους.

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Όταν κοιτάμε το 2016, βλέπουμε μια αύξηση στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, ακόμα κι αν η ροή είναι χαμηλότερη», δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν, επικεφαλής του τμήματος Διεθνούς Μετανάστευσης του ΟΟΣΑ με αφορμή την ετήσια έκθεση για τη Διεθνή Μετανάστευση.

Δεύτερη, μετά τη Συρία, χώρα προέλευσης προσφύγων είναι το Αφγανιστάν.

Διαβάστε σχετικά: Εκεχειρία τέλος στη Συρία: Και τώρα τι;

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται στη δημοσιότητα ενώ ξεκινά στη Νέα Υόρκη η ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ. Για πρώτη φορά, κεντρικό θέμα της συνέλευσης είναι το προσφυγικό.

Παγκοσμίως, 65,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους.

Αν και η συνέλευση του ΟΗΕ φιλοδοξεί σε ένα κείμενο – συμφωνία και για τις 193 χώρες – μέλη του Οργανισμού, ωστόσο οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν νομικά δεσμευτική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι όποια χώρα έχει αντίθετα συμφέροντα, δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Και όλα αυτά ενώ στη Συρία εξέπνευσε η εκεχειρία που ήλθε μετά από συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Συρία: Ο στρατός του Άσαντ κήρυξε λήξη της εκεχειρίας

Τον «τερματισμό» της εκεχειρίας κήρυξε ο στρατός του Άσαντ στη Συρία χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο τι θα γίνει από εδώ και στο εξής και αν προετοιμάζει νέες επιχειρήσεις. 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», ένας όρος που χρησιμοποιεί η συριακή κυβέρνηση αναφερόμενη σε όλες τις οργανώσεις ανταρτών που μάχονται εναντίον της, απέτυχαν να τηρήσουν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και χρησιμοποίησαν την εκεχειρία προκειμένου να επανεξοπλιστούν, ενώ την παραβίασαν 300 φορές.