Η Ε.Ε. δεν θεωρεί πια την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση

Εκτός της μαύρης λίστας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρομοκρατικές οργανώσεις προτείνεται να τεθεί στο εξής η παλαιστινιακή Χαμάς, με εισήγηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου δεν υπάρχουν επαρκή πειστήρια για να παραμείνει η Χαμάς στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Σημειωτέον ότι η Χαμάς είναι στη λίστα από το 2001.

Ωστόσο, με την ίδια απόφαση, διατηρείται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης και των μελών της για ακόμη τρεις μήνες.

Η Χαμάς είναι πλέον επίσημη αρχή στα παλαιστινιακά εδάφη. Καθώς η Γαλλία, η Αγγλία, η Σουηδία, η Ισπανία και άλλες χώρες αναγνωρίζουν πλέον το παλαιστινιακό κράτος, είναι ίσως αναπόφευκτο η Χαμάς να μην θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Άμεση, όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση του Ισραήλ. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε αμέσως από την Ευρώπη να διατηρήσει την απαγόρευση. "Περιμένουμε απ' αυτούς να βάλουν αμέσως την Χαμάς και πάλι στη λίστα", τόνισε σε δήλωσή του από την Ιερουσαλήμ καταγγέλλοντας την Χαμάς ως "μια φονική τρομοκρατική οργάνωση"."Στην Ευρώπη φαίνεται όχι έχουν ξεχάσει ότι η Χαμάς απήγαγε τρία αγόρια και εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες το περασμένο καλοκαίρι εναντίον ισραηλινών πολιτών", δήλωσε.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ-Ρισάκ χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι το δικαστήριο διόρθωσε μία αδικία εις βάρος της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε "εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα" και όχι τρομοκρατική οργάνωση.