Αντάρτες Σλαβιάνσκ: Αιχμάλωτοι πολέμου οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

"Αιχμάλωτοι πολέμου" είναι οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται από την Παρασκευή από φιλορώσους αντάρτες στο Σλαβιάνσκ, όπως δήλωσε σήμερα ο αυτονομιστής ηγέτης της Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, στους δημοσιογράφους. Επίσης ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν από τους αντάρτες τριών ουκρανών αξιωματικών, οι οποίοι επίσης κρατούνται.

Ο Πονομαριόφ δήλωσε ότι θα συναντηθεί εντός της ημέρας με αντιπροσωπεία διαπραγματευτών του ΟΑΣΕ που κατευθύνεται στην περιοχή και διευκρίνισε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον ΟΑΣΕ συμφώνησε να συναντήσει την αντιπροσωπεία αυτή. "Όταν οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ έρθουν, θα τους μιλήσουμε για τους παρατηρητές που κρατούνται", δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι στρατιωτικοί παρατηρητές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των αυτονομιστών που κρατούνται από τις αρχές του Κιέβου, ο αυτονομιστής ηγέτης απάντησε: "Αυτή είναι η θεμελιώδης επιλογή".

"Οι στρατιώτες είναι όμηροι της κατάστασης, αλλά νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία".

Την ίδια ώρα ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας διαπραγματευτών του στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας για να ζητήσει την απελευθέρωση των οκτώ στρατιωτικών παρατηρητών του που κρατούνται από φιλορώσους αντάρτες. "Αναμένεται να φθάσουν εκεί σήμερα", δήλωσε η Τατιάνα Μπάεβα, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Αιχμάλωτος παρατηρητής: Μας εγγυήθηκαν την ασφάλεια μας 

Εν τω μεταξύ, ένα μέλος της ομάδας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατείται από τους αυτονομιστές του Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι αυτοί που τους κρατούν, τους εγγυήθηκαν την ασφάλεια τους.

"Ελπίζουμε από τα βάθη της καρδιάς μας να πάμε πίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται" δήλωσε ο παρατηρητής από τη Γερμανία στη διάρκεια συνέντευξης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των αυτονομιστών.  

Μήνυμα Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους για κυρώσεις στη Ρωσία

Αναγκαίο να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς τη Ρωσία "να μην αποσταθεροποιεί την ανατολική Ουκρανία" λέει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Μαλαισία όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αποφάσεων της G7 να επιβάλλει νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία και προέτρεψε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη να προχωρήσουν στην άμεση και αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή τους.