Ουκρανία: Απρόθυμος να επιτεθεί στους φιλορώσους ο στρατός

Παρά την ρητορική πολέμου των εμπλεκόμενων δυνάμεων, η κατάσταση που παρουσιάζεται από το πρωί στις ανατολικές πόλεις της Ουκρανίας - οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών- είναι πολύ διαφορετική. 

Με εξαίρεση την χθεσινή "απόβαση" και ανακατάληψη του αεροδρομίου του Κράματορσκ από τον ουκρανικό στρατό, καμία άλλη κίνηση δεν έχει γίνει εναντίον των φιλορώσων, στα πλαίσια της ευρείας "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης που έχει εξαπολύσει το Κίεβο. 

Το πρωί ένοπλοι διαδηλωτές που ζητούν την απόσχισή τους από την Ουκρανία, κατέλαβαν έξι θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αφού -έκαναν έναν πανηγυρικό γύρο της νίκης στην πόλη του Κραματόσρκ, τα μετέφεραν στο Σλαβιάσνσκ. 

Ρωσικά και διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι οι κάτοικοι και στις δύο πόλεις έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και γιορτάζουν την νίκη τους μαζί με τους ουρανούς στρατιώτες, που παρακολουθούν αμέτοχοι. 

Ένας Ουκρανός αλεξιπτωτιστής που στεκόταν δίπλα στους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ, δήλωσε στο Reuters ότι ο ίδιος και οι άλλοι από την ομάδα του είναι Ουρανοί στρατιώτες " και δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε δικούς μας ανθρώπους".

Δύο γυναίκες αναγνώρισαν έναν στρατιώτη και τον αγκάλιασαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι ντόπιοι.       

Όταν ουκρανικά άρματα μεταφοράς προσωπικού μπήκαν στο Κραματόρσκ- και πριν καταληφθούν- από τους φιλορώσους- οι πολίτες τους περιτριγύρισαν. "Είστε ο στρατός, πρέπει να να προστατέψετε τον κόσμο" φαίνεται να λέει μια γυναίκα σε ένα νεαρό στρατιώτη. 

"Δεν πρόκειται να σας πυροβολήσουμε, δεν θα το κάναμε σε καμία περίπτωση" απαντά ο Ουκρανός φαντάρος, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβηκε στο Youtube.

 

Παρά την εμφανή απροθυμία των ουκρανικών στρατευμάτων να προβούν σε πιο... δραστικά μέτρα εναντίον των αυτονομιστών, ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι η ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κράματορσκ, ήταν απλά η πρώτη "πράξη" αποκατάστασης της τάξης στην ανατολική Ουκρανία. 

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι το Κίεβο δύσκολα θα τα βγάλει πέρα σε αυτό τον άγραφο εμφύλιο πόλεμο χωρίς την υλική, στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, οι οποίες ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε αυτό τον τομέα.   

 

Κίεβο: Ρώσοι πράκτορες και τρομοκράτες οι αυτονομιστές

Όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αντικατασκοπείας των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία είναι οι ίδιοι Ρώσοι πράκτορες που έδρασαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτησή της από την Ρωσία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Βιτάλι Νάιντα "περίπου 40 μέλη των ρωσικών υπηρεσιών και οι συνεργάτες τους- Ρώσοι πολίτες όπως και Ουκρανοί- έχουν συλληφθεί από την έναρξη της εξέγερσης αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας στις 6 Απριλίου". 

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα έξι θωρακισμένα οχήματα της ουκρανική στρατιωτικής φάλαγγας κατελήφθησαν στο Κράματορσκ από "μια ρωσική ομάδα τρομοκρατών δολιοφθορέων" που "μαζί με μέλη μιας ρωσικής τρομοκρατικής ομάδας που επιδίδεται σε αντιπερισπασμούς" τους έκλεισαν τον δρόμο.