Ο Πούτιν έφερε στη Βουλή το αίτημα της Κριμαίας για προσάρτηση

Πρώτο - πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ρωσικής Βουλής δεν θα μπορούσε παρά να είναι το αίτημα της Κριμαίας για προσάρτηση στη ρωσική επικράτεια. Το θέμα έφερε στη ρωσική Δουμά και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ενέκρινε σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο κ. Πούτιν θα υπογράψει τη συνθήκη με τον ηγέτη της Κριμαίας. Σε έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί από τη ρωσική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εγκρίνουν στη σχετική συνθήκη.

Οι διαδικασίες για την ένωση της Ρωσίας με την κριμαϊκή χερσόνησο συνεχίζονται ταχέως και αδιάλειπτα παρά τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης και της διεθνούς κοινότητας.

Επιπλέον, σε μια ένδειξη του πόσο "συνεκτιμώνται" οι απόψεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. επί του θέματος, τα μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου κάλεσαν τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον να επιβάλλουν τις κυρώσεις σε όλα τα μέλη και της Κάτω Βουλής της Ρωσίας. 

Πολλές χώρες της Δύσης εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι αντιμετωπίζει πάντα την Κριμαία ως μέρος της Ουκρανίας, παρά το δημοψήφισμα της Κυριακής, με το οποίο το 97% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία.

"Για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του, η Κριμαία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της Ουκρανίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Το Λονδίνο κάλεσε και πάλι τη Ρωσία να μπει σε διάλογο με το Κίεβο.

Και η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη το πρωί ότι θα προχωρήσει σε μέτρα κατά της Ρωσίας στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν επέλεξε να αναγνωρίσει την περιοχή της Κριμαίας ως ανεξάρτητη μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χερσονήσου τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

"Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας , μια κίνηση που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας" ανέφερε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.