Το κοινοβούλιο της Κριμαίας διέλυσε την περιφερειακή κυβέρνηση

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην χερσόνησο της Κριμαίας που έχει μετατραπεί σε θύλακα αντίστασης κατά της νέας, φιλοευρωπαϊκής Ουκρανικής κυβέρνησης.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας στην πρωτεύουσα Συμφερούπολη διέλυσε το μεσημέρι της Πέμπτης  την περιφερειακή κυβέρνηση- καθώς η περιοχή αποτελεί ημιαυτόνομη περιφέρεια της Ουκρανίας- με 55 ψήφους υπέρ (από τους 64 βουλευτές) ενώ έχει οριστεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την οριστική απόσχιση της χερσονήσου από το Κίεβο.   

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κριμαϊκού κοινοβουλίου, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου, ημέρα που η ουκρανική βουλή έχει ορίσει τις πρόωρες προεδρικές εκλογές.  

Από το πρωί μέχρι και απόψε αργά το βράδυ, φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν "κατασκηνώσει" έξω από το κοινοβούλιο, όπου έχουν στήσει ένα υπαίθριο πάρτι (κεντρική φωτ).

Όπως μεταδίδουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και μεταβατικός πρόεδρος Αλεκσάντερ Τουρτσίνοφ, αναμένεται να επισκεφθεί εσπευσμένα τη Συμφερούπολη.

Νωρίτερα σήμερα, ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, υπό τη διακριτική παρουσία στης αστυνομίας. 

 

Η Μόσχα βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα για να υπερασπιστεί των ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής, που αποτελεί το 60%. Παρά τις προειδοποιήσεις την κυβέρνηση του Κιέβου, στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί με άρματα μάχης ενώ σε επιφυλακή είναι και ο Ρωσικός στόλος, στη βάση της Σεβαστούπολης.

Στη Ρωσία ο Γιανούκοβιτς 

Εν τω μεταξύ, ο καταζητούμενος πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, θα δώσει αύριο, Παρασκευή, συνέντευξη Τύπου στη ρωσική νότια πόλη Rostov-On-Don, μια ρωσική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC, ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται από χθες τη νύχτα σε ρωσικό έδαφος και παραθερίζει σε υπερπολυτελές θέρετρο έξω από τη Μόσχα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο έκπτωτος Ουκρανός πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν πρόεδρο της Ουκρανίας και ζητεί από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, αίτημα που ικανοποίησε η Μόσχα.  

Εναντίον του Γιανούκοβιτς έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τις δολοφονίες διαδηλωτών και τις τελευταίες ημέρες τα ίχνη του αγνοούνται.