Ουκρανία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση – Ακυρώθηκε ο νόμος κατά των διαδηλώσεων

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Κίεβο, όπου είναι στραμμένα τα βλέμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ και της κυβέρνησή του, αλλά το υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται, μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.   

Οι εξελίξεις φέρνουν όλο και πιο κοντά στην νίκη την αντιπολίτευση, η οποία ζητούσε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Καθώς υπάρχει παραίτηση της κυβέρνησης, ο στόχος πιθανότατα "επετεύχθη" καθώς ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς -λογικά- δεν θα ορίσει αυτοβούλως νέα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία -361 υπέρ και 2 κατά- την ακύρωση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις, που προέβλεπε βαριές ποινές σε όσους παρέβαιναν το νόμο.

Συγκεκριμένα, ο νόμος που ψηφίστηκε μόλις πριν από 2 εβδομάδες απαγόρευε εκτός των άλλων τη χρήση κράνους και κουκούλων από τους διαδηλωτές και τους αποκλεισμούς των δημοσίων κτιρίων. Η ψήφισή του ήταν και η "σπίθα" που άναψε το φιτίλι του δεύτερου κύκλου των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Εντός της ημέρας, το Ουκρανικό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την χορήγηση αμνηστίας σε όσους διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και κρατούνται στις φυλακές, άλλο ένα από τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Στο Κίεβο, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στην Πλατεία Ανεξαρτησίας παραμένουν στις επάλξεις ενώ έξω από το κοινοβούλιο διαδήλωσαν χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Γιανούκοβιτς και της κυβέρνησης Αζάροφ, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια.