Η άσκηση βοηθά στη μάθηση

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι η άσκηση βελτιώνει τη μνήμη του ανθρώπου με αποτέλεσμα να επιταχύνει τη μάθηση. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τάιμινγκ και στην ένταση της άσκησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές κάλεσαν 81 υγιείς και νεαρές σε ηλικία γυναίκες και τις χώρισαν σε τρεις ομάδες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες ήταν Γερμανίδες. Κάθε ομάδα φορούσε ακουστικά και άκουγε επί 30 λεπτά μια λίστα γερμανικών ουσιαστικών και τη μετάφραση των αντίστοιχων λέξεων στα πολωνικά. Τους ζητήθηκε να αποστηθίσουν τυχόν άγνωστες λέξεις.

Βέβαια, η κάθε ομάδα υποβλήθηκε στο πείραμα υπό διαφορετικές συνθήκες. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας κάθονταν για μισή ώρα πριν ακούσουν τη λίστα ενώ εκείνες της δεύτερης αξιοποίησαν την ίδια ώρα κάνοντας ποδήλατο. Η τρίτη ομάδα έκανε ποδήλατο και άκουγε τη λίστα ταυτόχρονα.

Δύο μέρες αργότερα, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα τεστ. Όλες τους μπορούσαν να θυμηθούν κάποιες νέες λέξεις αλλά όσες είχαν ασκηθεί κατά τηδιάρκεια της μελέτης, θυμόντουσαν πολλές περισσότερες.

Η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με μια παλαιότερη που διεξήχθη τον Μάιο στην Αμερική. Τότε, είχε ζητηθεί από 11 φοιτήτριες να διαβάσουν ένα κεφάλαιο από κάποιο πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε δύο διαφορετικές μέρες: την πρώτη θα το έκαναν καθιστές στο γραφείο και τη δεύτερη θα γυμνάζονταν σε ελλειπτικό επί 30’. Αποδείχθηκε, ότι η άσκηση κάθε άλλο παρά βοήθησε στη μελέτη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της μελέτης είναι πιο αποτελεσματική από την άσκηση πριν από τη μελέτη ή τη μη άσκηση. Η ένταση θα πρέπει να είναι χαμηλή, το σώμα δε θα πρέπει να πιέζεται. Άλλωστε, η συγκεκριμένη άσκηση έχει σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και όχι την κούραση.

Η άσκηση στέλνει ερεθίσματα στον εγκέφαλο και τον βοηθά να αποστηθίζει νέες πληροφορίες και να δημιουργεί περισσότερες αναμνήσεις. Αυτό οφείλεται στην παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών που επηρεάζουν τη μνήμη. Οι επιστήμονες προτείνουν: αν έχετε να δώσετε εξετάσεις σε λίγες ώρες, διαβάστε σιωπηλά. Αν οι εξετάσεις είναι σε 1-2 μέρες, δυναμώστε τη μουσική!