Το Σύμπαν χαρτογραφήθηκε και βρέθηκε επίπεδο

Στην επιβεβαίωση ότι το Σύμπαν είναι "επίπεδο", δηλαδή υπακούει στους νόμους της ευκλείδειας γεωμετρίας, κατέληξε νέα μελέτη του προγράμματος BOSS (Baryonic Oscillation Spectroscopic Survey) , η οποία και χαρτογράφησε με τη μεγαλύτερη ακρίβεια τις αποστάσεις ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο γαλαξίες. 

Οι επιστήμονες του Αμερικανικού προγράμματος μέτρησαν την ακτίνα των γιγάντιων σφαιρών- γύρω από τις οποίες συγκεντρώνονται οι γαλαξίες- με ακρίβεια 1% και κατέληξαν στο η διάμετρος που προκύπτει είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, εδραιώνεται η άποψη ότι το Σύμπαν είναι "επίπεδο", δηλαδή υπακούει στους νόμους της ευκλείδειας γεωμετρίας. Αυτό σημαίνει ότι οι παράλληλες γραμμές δεν τέμνονται ποτέ και οι γωνίες ενός τριγώνου έχουν άθροισμα 180 μοίρες.  

Οι κανόνες αυτοί δεν θα ίσχυαν αν ο χώρος ήταν καμπυλωμένος, όπως για παράδειγμα στην επιφάνεια μιας σφαίρας.

"Πιθανόν το Σύμπαν να εκτείνεται επ΄άπειρο στον χώρο και θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα. Τα αποτελέσματά μας βρίσκονται σε συμφωνία με την ιδέα ενός άπειρου Σύμπαντος" δήλωσε ο  επικεφαλής του προγράμματος, ο Ντέιβιντ Σλέγκελ.

Η νέα μελέτη του προγράμματος BOSS έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ουάσινγκτον.