Βρέθηκε σε ζούγκλα της Αργεντινής τεράστιο καταφύγιο των Ναζί

Τα ερείπια ενός τεράστιου κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι πιθανόν καταφύγιο των Ναζί, βρέθηκαν σε μια απομακρυσμένη ζούγκλα της Αργεντινής. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική εφημερίδα Clarin και το Guardian, οι επιστήμονες μελετούν τα ερείπια του κτιρίου, που αποτελείται από τουλάχιστον 3 μονάδες και βρίσκεται στη ζούγκλα Teyu Cuare, στη βόρεια Αργεντινή, κοντά στα σύνοερα με την Παραγουάη. Μελετητές του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, βρήκαν στα ερείπια 5 γερμανικά νομίσματα, που κόπηκαν από το 1938 μέχρι το 1941, και ένα θραύσμα πορσελάνης με την επιγραφή "Made in Germany".

Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι περίπου στα μισά του Β' Παγκοσμίου, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα άρχισαν να βιώνουν κάποιες ήττες, οι Ναζί άρχισαν να υλοποιούν υπό άκρα μυστικότητα ένα πρόγραμμα κατασκευής καταφυγίων για τα ηγετικά στελέχη του ναζιστικού κόμματος, σε περίπτωση ήττας του καθεστώτος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε καταφύγια σε πολύ δύσβατες τοποθεσίες όπως ερήμους, βουνά, γκρεμούς και ζούγκλες.

Με τη λήξη του πολέμου, με την ανοχή του προέδρου, Χουάν Περόν, σύμφωνα με το κέντρο Simon Wiesenthal της Καλιφόρνια, χιλιάδες Ναζί αλλά και φασίστες από την Κροατία και την Ιταλία, κατέφυγαν στην Αργεντινή. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ακόμη και "χιλιάδες Ναζί" φαίνεται πως πέρασαν έστω και για λίγο από το καταφύγιο. 

Υπενθυμίζεται ότι στα 1960, ένας εκ των κορυφαίων στελεχών του ναζιστικού κόμματος, Άντολφ Άιχμαν, συνελήφθη στο Μπουένος Άιρες από μια ομάδα ισραηλινών κομάντο. Και οι Γιόζεφ Μένγκελε, Βάλτερ Κάουτσμαν, Έντουαρντ Ρόζμαν και Βίλφρεντ Φον Όβεν, είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.