Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο

Η πρώτη εκτόξευση πυραύλου μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και τις απειλές πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας για το νησάκι Γκουάμ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε  νέο βαλλιστικό πύραυλο, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο της Νότιας Κορέας, Yonhap. Η εκτόξευση έγινε  περίπου στις 20.17 ώρα Ελλάδας, πάνω από την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap που επικαλείται ως πηγή του το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη νότια επαρχία Πιονγκάν προς τα ανατολικά.

Την είδηση επιβεβαίωσαν στο Reuters και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM). O πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Συναγερμός στην Ιαπωνία

Ο πύραυλος ενδέχεται να έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση πυραύλου έπειτα από εκείνη,  στα μέσα Σεπτεμβρίου πάνω από την Ιαπωνία, που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, απειλές πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας για το νησάκι Γκουάμ και νέες κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρούν πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διεξάγει μια νέα πυραυλική δοκιμή εντός ημερών.

Σε εξέλιξη...