Ραχόι: Διέλυσα τη βουλή της Καταλονίας, εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου

Ραχόι: Διέλυσα τη βουλή της Καταλονίας, εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου

Την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του συντάγματος ανακοίνωσε απόψε, σε επίσημο διάγγελμά του, ο Ισπανός Πρωθυπουργός

Την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας με βάση την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος ανακοίνωσε απόψε, σε επίσημο διάγγελμά του,  ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

«Διέλυσα τη βουλή της Καταλονίας και προκήρυξα πρόωρες περιφερειακές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου» ανακοίνωσε ο Ραχόι, τονίζοντας ότι είχε αυτή την ευκαιρία να το κάνει πριν λίγες μέρες ο Καταλανός πρόεδρος.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε πως αποπέμπει τον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζεμόν και την κυβέρνησή του. Οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας θα αναλάβουν όλες τις εξουσίες της Καταλονίας, ενώ παύεται ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας.

Επίσης ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Στο πλευρό του Ραχόι ΕΕ και ΗΠΑ

Την υποστήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση μετά την κήρυξη της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το τοπικό κοινοβούλιο, εξέφρασαν όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία και την άρση της αυτονομίας της ενώ, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας «να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη».

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι  δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία και ότι παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία. «Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το Λονδίνο γνωστοποίησε και αυτό ότι «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει» την ανεξαρτησία της Καταλονίας, διατυπώνοντας τη βούλησή του για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.

Σε μία λιτή δήλωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την «πλήρη στήριξή του».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την «ενότητα» της Ισπανίας. «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Η Κύπρος τάχθηκε κατά της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου της Ισπανίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ισπανία με μεγάλη ανησυχία. Η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου της Ισπανίας».

Μέσα σε όλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι η Καταλονία, μετά την σημερινή ιστορική της απόφαση, μένει ολομόναχη τόσο μέσα στο ισπανικό, όσο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.