Πλαστικές σφαίρες, αίμα και ψήφοι στην κάλπη στην Καταλονία

Πλαστικές σφαίρες, αίμα και ψήφοι στην κάλπη στην Καταλονία

Κλιμακώνεται η βία μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και Καταλανών – Στους 337 οι τραυματίες - 7 στα 10 εκλογικά κέντρα ανοικτά

Πλαστικές σφαίρες έριξε η αστυνομία κατά ψηφοφόρων που προσέρχονται για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Καταλονίας. Η επίσημη ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει το δημοψήφισμα.

Οι υπηρεσίες υγείας στην Καταλονία δηλώνουν ότι 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στην Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν.

Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

Μέσω  των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εικόνες αιμόφυρτων Καταλανών, μετά από συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, κάνουν το γύρο του κόσμου. Δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί αν και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μικροτραυματισμούς.

Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν και μια περίπτωση με τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ramón Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

Η αστυνομία έκανε έφοδο σε πολλά κέντρα και κατέσχεσε τις κάλπες.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίας» ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία. Ο Πουτζεμόντ, αν και εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ψήφισε τελικά σε άλλο εκλογικό κέντρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική». Ανάρτησε μάλιστα ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ανοικτά 7 στα 10 εκλογικά κέντρα

Ωστόσο, το 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία. Ο εκπρόσωπος της Καταλανικής κυβέρνησης ζήτησε την υπομονή των ψηφοφόρων καθώς «γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας» και κατήγγειλε χακάρισμα στη διαδικασία.

Η περιφερειακή κυβέρνηση καλεί τους Καταλανούς ακόμη και να τυπώσουν ψηφοδέλτια στο σπίτι τους και να τα ρίξουν σε όποια κάλπη βρουν ανοικτή.

Εκατομμύρια κατοίκων της Καταλονίας αναμένεται να ψηφίσουν στη σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Οι ψηφοφόροι σχηματίζουν ουρές έξω από τα κέντρα που είναι ανοικτά. Βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “El Pais,” Αλφόνσο Κονγκοστρίνα δείχνει ψηφοφόρους να έχουν σχηματίσει γραμμές για να ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα, στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Στο… γήπεδο του δημοψηφίσματος και οι παίκτες της Μπαρτσελόνα

Οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους για το σημερινό δημοψήφισμα.

Ο πρώην αρχηγός της ομάδας, Κάρλες Πουγιόλ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η ψηφοφορία είναι δημοκρατία».

Ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ ανάρτησε φωτογραφία του, με την στιγμή που ψήφιζε.

Ο πρώην επιθετικός μέσος της Μπαρτσελόνα, Τσαβιέρ Ερνάντεθ δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία, «είναι ενοχλητικό», καλώντας την Ισπανία να επιτρέψει στους Καταλανούς να ψηφίσουν ειρηνικά.