Ο πλανήτης Γη δεν είχε ξαναδεί ποτέ κάτι σαν την Ίρμα!

Ο πλανήτης Γη δεν είχε ξαναδεί ποτέ κάτι σαν την Ίρμα!

Η Ίρμα είναι ο μεγαλύτερος κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ

Κάθε ρεκόρ έσπασε ο κυκλώνας Ίρμα και έγινε ο μεγαλύτερος κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ, σπάζοντας ακόμη και το ρεκόρ του Σούπερ – τυφώνα, του Χαϊγιάν. Η Ίρμα, κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, είναι ο κυκλώνας αυτής της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France).

Ο κυκλώνας συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα επί περισσότερες από 33 ώρες, διέλυσε το ρεκόρ του Χαϊγιάν που έπληξε το 2013 τις Φιλιππίνες. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από ανέμους ίδιας ταχύτητας, αλλά μόνο για 24 ώρες. Παρά τη μικρότερη διάρκειά του, άφησε πίσω του 7.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

«Τέτοια ένταση με τόση διάρκεια δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ στον κόσμο» από την εποχή που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, πριν από 50 χρόνια, είπε η μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ίρμα συνεχίζει την πορεία της και αναμένεται να περάσει στα ανοιχτά της Αϊτής και κατόπιν να κινηθεί προς τα νησιά Τερκς και Κέικος και τις νότιες Μπαχάμες.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι 8 από αυτούς στο γαλλικό τμήμα του νησιού Άγιος Μαρτίνος.