Σφίγγει ο κλοιός για τον Γκρουέφσκι – Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γκρουέφσκι – Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Ο τέως πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διώκεται για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας

Την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για των τέως πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, αποφάσισε, σήμερα δικαστήριο των Σκοπίων, στο πλαίσιο της εναντίον του δίωξης, για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, που αποκαλύφθηκαν από τηλεφωνικές υποκλοπές από τις μυστικές υπηρεσίες.

Το Πρωτοδικείο Σκοπίων απέριψε το αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας, για προφυλάκιση του Νίκολα Γκρουέφσκι και τριών άλλων υπουργών της κυβέρνησής του και αντ΄ αυτού τους αφαίρεσε τα διαβατήρια, ώστε να μην μπορούν να διαφύγουν στοι εξωτερικό. Επίσης τους υποχρεώνει να παρουσιάζονται μια φορά κάθε εβδομάδα στις δικαστικές αρχές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ειδική Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, κατά 94 ατόμων και 7 νομικών προσώπων και έχει ζητήσει την προφυλάκιση 18 εξ΄ αυτών.

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, το Πρωτοδικείο των Σκοπίων, απέρριψε τα αιτήματα προφυλάκισης. Από την Ειδική Εισαγγελία, πάντως, ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθούν εφέσεις για τις αποφάσεις αυτές του Πρωτοδικείου, εμμένοντας στο αίτημά της για προφυλακίσεις.

Εφέσεις για τα περιοριστικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν ανήγγειλαν ότι θα ασκήσουν και οι κατηγορούμενοι, ζητώντας την άρση τους.

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι έχει μιλήσει ήδη για επιχειρούμενη πολιτική δίωξη εις βάρος του.

Σε συνέντευξη τύπου, ο τέως πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της εισαγγελέως, κατηγορώντας την ότι λειτουργεί κατόπιν υποδείξεων και εντολών του κυβερνώντος κόμματος SDSM.

Δήλωσε ακόμα ότι «η εποικοδομητική στάση του κόμματος του ολοκληρώθηκε εδώ» και πρόσθεσε ότι «το μόνο αμάρτημα του VMRO-DPMNE είναι ότι τα προηγούμενα 11 χρόνια υπήρξε θεματοφύλακας της υπεράσπισης της χώρας και των εθνικών συμφερόντων, ότι άντεξε τις πιέσεις και απειλές σχετικά με το όνομα της χώρας και την ταυτότητα του λαού και δεν αποδέχθηκε επιβλαβείς συμφωνίες και πλατφόρμες ξένων χωρών».