Γιατί δεν θα μάθουμε ποτέ τι έγινε στη Συρία την 21η Αυγούστου

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έκανε σήμερα μια δήλωση που - αν και φαίνεται κυνική μπροστά στο παγκόσμιο σοκ από τις φρικτές εικόνες των τελευταίων ημερών- είναι ίσως η πιο ψύχραιμη και αντικειμενική.  

"Η Γαλλία τάσσεται υπέρ μίας δυναμικής αντίδρασης,  εάν πρώτα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τη χθεσινή σφαγή με χημικά όπλα στη Συρία" είπε ο  Λοράν Φαμπιούς. Αυτό το "εάν" σημαίνει πολλά, και κυρίως ότι η κατάσταση στη Συρία και η μη πρόσβαση στη χώρα διεθνών παρατηρητών, πιθανότατα θα αφήσουν για πάντα στο σκοτάδι την πραγματική αλήθεια πίσω από την επίθεση.

Τα γνωστά και άγνωστα στοιχεία για την επίθεση, σύμφωνα με το Time.

Η επίθεση

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν μια σειρά από πυραυλικές επιθέσεις στο προάστιο της Γούτα, λίγο πριν την αυγή, που έφεραν κεφαλές με χημικά αέρια. Βίντεο που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί,  δείχνει ένα πύραυλο  πάνω από τον ουρανό και ένα γκρίζο σύννεφο πάνω από την περιοχή.

Αργότερα, πλάνα έδειξαν τα πυρομαχικά που εξερράγησαν κατά την επίθεση. Όμως, παρά το ενδεχομένως εκρηκτικό χαρακτήρα των πυρομαχικών, κανένα από τα θύματα που εμφανίζονται στα βίντεο δεν φαίνεται να έχουν πληγεί από οβίδα ή εκρηκτικά. 

Από την άλλη όμως, καθώς οι υποτιθέμενες επιθέσεις έγιναν τα ξημερώματα, ίσως κανένα από τα θύματα να μην βρισκόταν στο δρόμο,κοντά στο σημείο της πρόσκρουσης των πυραύλων.

Ειδικοί επιθεωρητές θα πρέπει να εξετάσουν τα πυρομαχικά για να διαπιστωθεί τελικά : α) εάν έγινε επίθεση και β) εάν οι πύραυλοι έφεραν όντως  χημικούς παράγοντες.

Ο αριθμός των νεκρών

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν δεκάδες πτώματα, τυλιγμένα με κουβέρτες. Οι νεκροί ξεκινούν από τους 400, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και φτάνουν  τους 1.400, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. 

Αλλά χωρίς την διασταύρωση των ονομάτων των νεκρών  με συγγενείς που ζουν, είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός. Αυτό θα πάρει χρόνο, ίσως και αν μην γίνει ποτέ.  Η γραφειοκρατία αργεί ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον  σε μια χώρα σπαραγμένη από τον εμφύλιο.

Τα συμπτώματα

Στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, τα θύματα της χημικής επίθεσεις παρουσιάζουν ένα σωρό τρομακτικά συμπτώματα: από εμετό και δυσκολία στην αναπνοή, μέσρι αφρούς από στόμα, σπασμούς, παράλυση, υπερβολική σιελόρροια και ακράτεια.  

Αυτά θα μπορούσαν όλα να είναι συμπτώματα της χημικής προσβολής, αλλά είναι πολύ γενικευμένα. 

Κάποια νευροπαραλυτικά αέρια όπως το σαρίν, για παράδειγμα (που είνια και το πιο ύποπτο για αυτές τις επιθέσεις), δεν προκαλούν άφρισμα στο στόμα, αλλά ερεθιστικά χημικά του πνεύμονα, όπως το αέριο χλώριο,  μπορεί. 

Η ηλικία, αλλεργίες και το άσθμα μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα.  

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι είδους χημικά  χρησιμοποιήθηκαν θα είναι μέσω των εξετάσεων αίματος των επιζόντων  και δείγματα ιστών των θυμάτων, καθώς και τα περιβαλλοντικά δείγματα που θα έπρεπε να ληφθουν στην περιοχή.

Όμως , ο τομέα της υγείας στη Συρία είναι διαλυμένος, τα πτώματα θάβονται με συνοπτικές διαδικασίες σε μαζικούς τάφους και το καθεστώς δεν δίνει άδεια για έρευνα στην περιοχή.

Ποιος φταίει;

Αυτό μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστό, τουλάχιστον στην ευρύτερη κοινή γνώμη. 

Καταγγελίες έρχονται από όλες, προς όλες τις πλευρές - το καθεστώς, οι αντάρτες, παρακρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις,η  αλ-Κάιντα που συνδέεται με τους αντάρτες, όλοι είναι το ίδιο ύποπτοι. 

Ακόμη και αν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αποκτήσουν πρόσβαση στη περιοχή  και  επιβεβαιώσουν τελικά ότι όντως έγινε επίθεση με χημικά όπλα , δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν ποιος ευθύνεται για αυτή. 

Ξένες μυστικές υπηρεσίες μπορεί να  δείξουν τον ένοχο με τα δικά τους στοιχεία, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ, αλλά η πραγματική, αντικειμενική,  αλήθεια δεν θα είναι ποτέ διαθέσιμη  στο κοινό.