Ο Ομπάμα “άδειασε” τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου

Αν και στις πρώτες του δηλώσεις από το Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε “ακλόνητες” τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ ,τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό ισχύει “για πάντα”, στην συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα “άδειασε” τον ισραηλινό πρωθυπουργό, παρά την “αιωνία” φιλία των δύο χωρών.

Κάνοντας αρχικά μια αναφορά στα χημικά της Συρίας (ανώδυνο θέμα και για τους δύο) ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ερευνούν εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, και αν διαπιστώθεί ότι η Δαμασκός όντως είνια υπεύθυνη, τότε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ σίγουρα θα λογοδοτήσει. 

Αναφερόμενος όμως στο φλέγον θέμα του Ιράν για το Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος “στεναχώρησε” τον Νετανιάχου καθώς δεν συμμερίστηκε την επιμονή του για στρατιωτική επέμβαση κατά της Τεχεράνης. 

Ο Ομπάμα τόνισε ότι "δεν έχει χυθεί άπλετο φως" για την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και είπε: "Κάθε χώρα πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις, όταν πρόκειται για την δύσκολη απόφαση να συμμετάσχει σε οποιασδήποτε μορφής στρατιωτική δράση. Και το Ισραήλ βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από ότι οι ΗΠΑ",

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε εμμέσως τον Νετανιάχου ότι δεν πρέπει να αναμένει την στήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής κατά του Ιράν. "Δεν περιμένω ότι ο πρωθυπουργός (Νετανιάχου) θα λάβει μια απόφαση σχετικά με την ασφάλεια της χώρας του και θα βασιστεί για αυτό σε οποιαδήποτε άλλη χώρα", τόνισε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του δεν μπορούσε παρά να δηλώσει   "απολύτως πεπεισμένος" ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Συμφώνησε μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι το Ιράν χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, και επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν θέλει να δει το Ιράν να αυξάνει τα αποθέματά του εμπλουτισμένου ουρανίου του, ανεξάρτητα από το κατά πόσο η Ισλαμική Δημοκρατία είχε αποφασίσει να προχωρήσει και να κατασκευάσει ατομική βόμβα. 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνους ο Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση των "δύο κρατών για δύο λαούς", χωρίς όμως να περιμένει το ελάχιστο από τον Ομπάμα, ο οποίος δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα και αύριο αναμένεται να επισκεφθεί την Ραμάλα και να συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς.