Στην δικαιοσύνη προσφεύγει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας

 Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα καθώς πλησιάζει η ημέρα της ορκωμοσίας του Ούγκο Τσάβες, την οποία η κυβέρνηση θέλει να αναβάλλει καθώς ο καρκινοπαθής πρόεδρος παραμένει για θεραπεία στην Κούβα.

 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Ενρίκε Καπρίλες, ζήτησε σήμερα από το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να "αποφανθεί" σχετικά με την θεσμική κρίση που θα δημιουργηθεί, σε περίπτωση που ο Τσάβες δεν παρουσιαστεί στην ορκωμοσία του, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση προειδοποίησε και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για τον κίνδυνο "παραβίασης της συνταγματικής τάξης", εάν η ορκωμοσία αναβληθεί και δεν αναλάβει καθήκοντα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα δεν καθορίζει αμετάκλητα πότε πρέπει να ορκισθεί ο πρόεδρος ενώπιον στο Ανώτατο Δικαστήριο και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης μπορεί να αντικαταστήσει τον πρόεδρο σε περίπτωση παραίτησης, ή θανάτου του. 

Στο μεταξύ, μεταξύ των πολλών αρχηγών κρατών "φιλικών χωρών" που αναμένονται την Πέμπτη στο Καράκας, είναι ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ και ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, οι οποίοι θα μεταβούν στην Βενεζουέλα για να υποστηρίξουν τον Τσάβες και να συμμετέχουν στις δημόσιες εκδηλώσεις υποστήριξης που έχει διοργανώσει η κυβέρνηση.