Κίνα: Ξεκίνησε η δίκη ενός δικηγόρου υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το δικαστήριο της Τσανγκσά ανακοίνωσε σήμερα την τελευταία στιγμή την έναρξη της δίκη του Σιέ, επισημαίνοντας ότι ο δικηγόρος κατηγορείται «για υποκίνηση σε ανατροπή» της κυβέρνησης

Η κινεζική δικαιοσύνη ισχυρίστηκε σήμερα ότι ένας δικηγόρος, που ειδικεύεται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραδέχθηκε ότι υπέστη «πλύση εγκεφάλου» από τις δυτικές ιδέες προκειμένου να ανατρέψει το κομμουνιστικό καθεστώς κατά την έναρξη της δίκης του, την οποία παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές δυτικές χώρες.

Ο Σιέ Γιανγκ έχει εργαστεί σε πολλές υποθέσεις που ήταν ευαίσθητες για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Έχει υπερασπιστεί, μεταξύ άλλων, τους ακτιβιστές που υποστήριξαν τις διαδηλώσεις του 2014 στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ήταν μεταξύ των περίπου 200 δικηγόρων, ακτιβιστών και δικαστικών που συνελήφθησαν το 2015.

Το δικαστήριο της Τσανγκσά ανακοίνωσε σήμερα την τελευταία στιγμή την έναρξη της δίκη του Σιέ, επισημαίνοντας ότι ο δικηγόρος κατηγορείται «για υποκίνηση σε ανατροπή» της κυβέρνησης.

Οι καθυστερήσεις της τελευταίας στιγμής ή οι ξαφνικές ανακοινώσεις ευαίσθητων δικών είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Κίνα, αν και η κινεζική νομοθεσία προβλέπει ότι θα πρέπει να δίνεται περιθώριο τριών ημερών στους δικηγόρους και την οικογένεια του κατηγορούμενου για οποιαδήποτε αλλαγή, ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Σιέ έχει καταγγείλει ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε τεχνικές όπως «η στέρηση ύπνου, μακρές ανακρίσεις, ξυλοδαρμοί, απειλές για τη ζωή του, ταπεινώσεις» εις βάρος του, ενώ η ΕΕ έχει εκφράσει την ανησυχία της για την υπόθεσή του.

Έντεκα χώρες, μεταξύ αυτών ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ελβετία περιέλαβαν την υπόθεση του Σιέ σε επιστολή τους προς το Πεκίνο στην οποία επέκριναν την πολιτική κρατήσεων της Κίνας.

Εξάλλου ο δικηγόρος του Σιέ, ο Τσεν Γιανγκάνγκ, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα από τις αρχές την ώρα που βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του, προκαλώντας την καταδίκη του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά ο Τσεν παρέμεινε στην υπόθεση του Σιέ.

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, ο Σιέ δεν απέρριψε τις κατηγορίες και παραδέχθηκε ότι έλαβε «εντολές» στη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ. Όταν ρωτήθηκε από τον δικαστή για το περιεχόμενό τους, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Πλύση εγκεφάλου από τις ιδέες της Δύσης» με στόχο «την ανατροπή του συστήματος» στην Κίνα.

Ο δικηγόρος μάλιστα απάντησε «όχι», όταν ρωτήθηκε αν υπέστη βασανιστήρια στη διάρκεια της ανάκρισής του.

Σύμφωνα με την Φράνσις Ιβ της αμερικανικής ένωσης Chinese Human Rights Defenders (CHRD): «Είπε ότι ομολόγησε για να σταματήσουν τα βασανιστήρια».