Αντιπολίτευση Βενεζουέλας: Λαέ, επαναστάτησε !

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε ψηφοφορία για νέα βουλή με δυνατότητες αλλαγής του συντάγματος, κάνοντας την αντιπολίτευση να μιλά για πραξικόπημα

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες κάλεσε χθες τους Βενεζουελανούς να επαναστατήσουν και να απορρίψουν το "πραξικόπημα" του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος – στην ομιλία του την Πρωτομαγιά - ανακοίνωσε την συγκρότηση νέας εθνικής λαϊκής συνέλευσης που στόχο έχει την αλλαγή του συντάγματος.

Το νέο σώμα θα αποτελείται από απλούς πολίτες και θα παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

"Χωρίς υπερβολές, χωρίς δραματικούς τόνους, αυτό είναι το πιο σοβαρό πραξικόπημα στην ιστορία της Βενεζουέλας. Ο Νικολάς Μαδούρο διαλύει τη δημοκρατία. Γι’ αυτό οι βουλευτές της εθνικής συνέλευσης και οι πολίτες οφείλουν να εξεγερθούν" δήλωσε ο Χούλιο Μπόρχες

Σε επανάσταση κάλεσε τον λαό και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες: "Αντιμέτωποι με την ανακοίνωση του δικτάτορα για τη συνταγματική απάτη της συντακτικής συνέλευσης, ο κόσμος θα πρέπει να βγει στους δρόμους και να μην υπακούσει σ' αυτή τη τρέλλα", είπε.

"Δεν θέλω έναν εμφύλιο", είπε πάντως ο Μαδούρο σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο κέντρο του Καράκας, ενώ αλλού στην πόλη οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευαν δακρυγόνα σε νεαρούς που έρριχναν πέτρες και μολότωφ μετά την απαγόρευση των διαδηλώσεων. 

Ενώ ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ συνδράμουν σε πραξικόπημα εναντίον του, οι εχθροί του δηλώνουν ότι έχει καταστρέψει την οικονομία και μεταμορφωθεί σε τύραννο. 

Οι αντίπαλοι του καθεστώτος απαιτούν άμεσες βουλευτικές εκλογές, αυτονομία της βουλής, όπου κρατούν την πλειοψηφία, ελευθερία για πάνω από 100 ακτιβιστές που κρατούνται και ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό για να αντισταθμιστεί η τρομακτική οικονομική κρίση της Βενεζουέλας.

Πάνω από 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 400 άτομα έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες άλλα συλληφθεί από την αρχή του Απριλίου στην Βενεζούελα, όταν η λαϊκή οργή για την οικονομική ύφεση ξεχείλισε στους δρόμους.   

Εκατομμύρια στη Βενεζουέλα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα γεύματά τους ή να πληρώσουν βασικά φάρμακα.