Συρία: Αιματοχυσία δίχως τέλος

Μετά την πολλοστή αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να βρει μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό της συριακής κρίσης, το καθεστώς Άσαντ βομβάρδισε σήμερα εκ νέου κατοικημένες συνοικίες και προάστια της Δαμασκού, με ανυπολόγιστο έως τώρα αριθμό θυμάτων.

Αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί έγιναν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, ενώ ο στρατός σφυροκοπεί επίσης τις επαρχίες Χομς και Χάμα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά, Λαττάκεια καθώς και την Ντεράα στο νότο.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι περίπου τριάντα πτώματα με σημάδια βασανιστηρίων βρέθηκαν την Κυριακή σε συνοικία της βόρειας Δαμασκού.

"Περίπου τριάντα πτώματα βρέθηκαν στη συνοικία Μπαρζέ. Έφεραν σημάδια βασανιστηρίων και προς το παρόν δεν έχουν αναγνωριστεί", διευκρίνισε η οργάνωση που συγκεντρώνει στοιχεία από αντικαθεστωτικούς και γιατρούς σε όλη τη Συρία.

Παρά τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία, οι συριακές αρχές διαβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα ότι υποδέχονται θετικά «κάθε πρωτοβουλία» για έξοδο από την κρίση μέσω διαλόγου, αν και ο διεθνής απεσταλμένος του ΟΗΕ και των Αραβικών κρατών δεν έκρυψε την απογοήτευση του από τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της Δύσης με τον Άσαντ.

Δεν θα υπάρξει τέλος στον πόλεμο όσο οι δύο πλευρές αρνούνται να συνομιλήσουν, δήλωσε ο Λάχνταρ Μπραχίμι . "Η κατάσταση στη Συρία είναι άσχημη, συνεχώς χειροτερεύει και η χώρα κινδυνεύει να γίνει ένα κράτος στο οποίο θα κυβερνούν οι πολέμαρχοι", είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός απεσταλμένος.

Χθες Κυριακή τουλάχιστον 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Συρία--78 πολίτες, 41 στρατιώτες και 41 αντάρτες ενώ πάνω από 45 χιλιάδες έχουν σκοτωθεί συνολικά κατά την διάρκεια της 21μηνης εμφύλιας διαμάχης.