Φιλιππίνες: Θανατική ποινή για μέχρι 6 άτομα την ημέρα προτείνει ο Ντουτέρτε

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2006 στη χώρα, έπειτα από έντονες πιέσεις της καθολικής εκκλησίας - Αντιδράσεις από ΟΗΕ

Να επαναφέρει τη θανατική ποινή αλλά με... ποσόστωση, να εκτελεί «πέντε με έξι» εγκληματίες την ημέρα, είναι το σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας του Φιλιππινέζου προέδρου. 

«Ίσχυε και στο παρελθόν (η θανατική ποινή), αλλά δεν γινόταν τίποτε. Δώστε τη σε εμένα και θα την εφαρμόζω καθημερινά σε πέντε με έξι εγκληματίες» είπε το Σαββατοκύριακο ο Ροντρίγο Ντουτέρτε, προκαλώντας την οργή καθολικών ιερέων και των ΜΚΟ.  

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2006 στη χώρα, έπειτα από έντονες πιέσεις της καθολικής εκκλησίας, δόγμα στο οποίο ανήκει το περισσότερο από το 80% των Φιλιππινέζων. Οι ίδιοι οι πολίτες - αν και ανησυχούν για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις στον πόλεμο του Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών- εγκρίνουν την πολιτική του προέδρου τους. 

Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου με μεγάλη διαφορά, υποσχόμενος ότι θα πατάξει τους δεκάδες χιλιάδες διακινητές ναρκωτικών και ότι θα διορθώσει τα κενά του δικαστικού συστήματος, αλλά και ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Η Social Weather Stations (SWS), ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων, ρώτησε 1.500 Φιλιππινέζους από όλη τη χώρα αν ανησυχούν μήπως εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης και το 78% απάντησε θετικά.

Ωτσόσο, οι περισσότεροι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν «εξαιρετική» την πολιτική του προέδρου των Φιλιππίνων σχετικά με το θέμα αυτό, με ποσοστό 85%, έναντι μόλις 8% που εξέφρασε τη διαφωνία του.

Ο Μάρτιν Άνταναρ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανησυχίες των Φιλιππινέζων και επανέλαβε ότι οι φόνοι δεν υποκινούνται από το κράτος.

Αντιδράσεις για την θανατική ποινή 

«Οι Φιλιππίνες θα θεωρούνται μια χώρα βαρβάρων. Οι Φιλιππίνες θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα της θανατικής ποινής», κατήγγειλε ο πατέρας Ζερόμ Σεσιλάνο της Ένωσης Καθολικών Ιερέων των Φιλιππίνων, ο οποίος υπογράμμισε ότι η εκκλησία «αντιτίθεται πλήρως» στα σχέδια του προέδρου.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ανέφερε σε επιστολή του προς τους Φιλιππινέζους βουλευτές ότι η χώρα θα παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αν επαναφέρει τη θανατική ποινή.