Ταϊβάν: Μάχη με το χρόνο για 100 αγνοούμενους, στους 38 οι νεκροί

Ξεπερνούν τους 38 οι νεκροί από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε την Ταϊβάν στις 04.00 τοπικής ώρας το Σάββατο (Παρασκευή, 22.00 ώρα Ελλάδας), στην αρχή του εορτασμού της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πόλη Ταϊνάν, ενώ περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τις αρχές.

Ττην ίδια ώρα ο δήμαρχος της Ταϊνάν προειδοποίησε ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 100. Η επιχείρηση διάσωσης εισήλθε σήμερα στο "τρίτο στάδιο", είπε ο δήμαρχος Ουίλιαμ Λάι στη διάρκεια επίσκεψής του σε νεκροτομείο.

"Περισσότεροι είναι οι νεκροί από αυτούς που ανασύρονται (ζωντανοί) και ο αριθμός των απωλειών θα ξεπεράσει μάλλον τις 100", εξήγησε.

Στην τελευταία διάσωση ελπίδας, ένα κοριτσάκι ανασύρθηκε σλημερα ζωνατνό ύστερα από 60 ώρες στα σιντρίμια ενώ και μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή χθες. Η Τσάο Γουέι-λινγκ, βρέθηκε κάτω από το πτώμα του άντρα της. Ο γιός τους, 2 ετών, βρέθηκε νεκρός δίπλα τους. 

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια του κτιρίου καθώς μέλη οικογενειών στέκονται σοκαρισμένοι περιμένοντας κάποια είδηση για τους δικούς τους.

Συνολικά 250 άνθρωποι σώθηκαν, από τους οποίους περίπου 200 από τους διασώστες, ενώ οι 50 άλλοι κατάφεραν να βγουν από τα συντρίμμια χωρίς βοήθεια. Οι διασώστες χρησιμοποιούν γερανούς, κλίμακες και ανιχνευτικούς σκύλους για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν τα θύματα.

Οι αρχές άρχισαν έρευνα για την κατασκευή του συγκροτήματος ενώ επιζώντες κατήγγειλαν ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της χώρας Μα Γινγκ-Τζέου καθώς και ο νικητής των προεδρικών εκλογών Τσάι Ίνγκ-γουέν, θα επισκεφθούν την περιοχή σήμερα.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, είπε χθες το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά, και επανέλαβε την προσφορά του Πεκίνου για βοήθεια.