Αιματηρές διαδηλώσεις στο Μπανγκλαντές

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα, όπου χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή το θάνατο δύο ανθρώπων σε αντικυβερνητική διαδήλωση την Κυριακή.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο πλαίσιο της σημερινής διαδήλωσης στην οποία επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ρίψη σφαιρών με περίβλημα από καουτσούκ.

Από την πλευρά των διαδηλωτών ορισμένοι πυρπόλησαν οχήματα, έστησαν οδοφράγματα σε σημαντικές οδικές αρτηρίες και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα ενώ έριξαν και βόμβες μολότοφ.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πρωτεύουσας, Μασουντούρ Ράχμαν, ο απολογισμός κατά τις πρώτες 6 ώρες της απεργίας και διαδήλωσης ήταν 50 τραυματίες και 100 προσαγωγές.

Στο μεταξύ έκλεισαν σχολεία και επιχειρήσεις, πολλοί απέφυγαν να χρησιμοποίησαν τα αυτοκίνητά τους ενώ και το βασικό λιμάνι στην Τσιταγκόνγκ λειτούργησε μόνον εν μέρει.

Η συμμαχία 18 κομμάτων της αντιπολίτευσης, της οποίας "ηγείται" το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές, είχε καλέσει τους εργαζομένους σε 12ωρη στάση εργασίας ως τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο δύο ανθρώπων σε διαδήλωση τη Κυριακή, με κεντρικό αίτημα να αναλάβει την εξουσία μία υπηρεσιακή κυβέρνηση γενικής αποδοχής, η οποία θα εγγυηθεί μια δίκαιη εκλογική διαδικασία ενόψει των εκλογών του 2014.