Νέο μακελειό στο Ιράκ: 7 τεμένη πυρπολήθηκαν, 10 άνθρωποι δολοφονήθηκαν

Μία ημέρα αφότου τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη - την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) - νέα περιστατικά αιματηρής βίας σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράκ. 

Τουλάχιστον επτά σουνιτικά τεμένη και δεκάδες καταστήματα στο ανατολικό Ιράκ δέχθηκαν επιθέσεις με εμπρηστικές βόμβες, ενώ τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες στη Μουκνταντίγια, 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. 

Ο Χάκι αλ Τζαμπούρι, στέλεχος της αυτοδιοίκησης της επαρχίας Ντιγιάλα, όπου υπάγεται η Μουκνταντίγια, κατήγγειλε ότι «απείθαρχοι (σιίτες) παραστρατιωτικοί» ευθύνονται για τον εμπρησμό των τεμενών.

Από την άλλη, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της επαρχίας Ντιγιάλα που ανήκει στη σιιτική πλειονότητα επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στα τεμένη σε «πράκτορες» που προσπαθούν να σπιλώσουν την εικόνα των παραστρατιωτικών.

Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν ότι ορισμένα από τα θύματα των σημερινών επιθέσεων δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους ή σύρθηκαν στους δρόμους κι εκτελέστηκαν από ενόπλους που φορούσαν μαύρα ρούχα ή/και στολές παραλλαγής.

Πηγές στην αστυνομία και κάτοικοι ανέφεραν ότι οι ένοπλοι περιπολούσαν τη Μουκνταντίγια και καλούσαν με τηλεβόες τους σουνίτες να εγκαταλείψουν την πόλη προειδοποιώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πεθάνουν.

Τουλάχιστον δύο σουνιτικά τεμένη νότια της Βαγδάτης είχαν δεχθεί επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν ο σιίτης ιερωμένος αλ Νιμρ είχε εκτελεστεί στη Σαουδική Αραβία, εξέλιξη που είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις οργής στο Ιράκ και στο γειτονικό Ιράκ.

Παράλληλα, η εδραίωση του Ισλαμικό Κράτος σε πολλά εδάφη του Ιράκ από το 2014, επιτείνει τη μακρόχρονη θρησκευτική σύγκρουση ανάμεσα στη σιιτική πλειονότητα και τη σουνιτική μειονότητα.