Απαγορεύεται το… Έβερεστ για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία

Το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν να ανεβαίνουν στο Έβερεστ σε ηλικιωμένους αλλά και άτομα με σοβαρές αναπηρίες εξετάζουν οι αρχές του Νεπάλ, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του οργανισμού τουρισμού της χώρας.

Η πρόταση έρχεται μετά το θάνατο από χιονοστιβάδα των 18 ατόμων στον καταυλισμό στους πρόποδες του Έβερεστ μετά τον τρομερό σεισμό.

"Δεν νομίζουμε ότι θα έπρεπε να χορηγούμε άδειες (για αναρρίχηση) σε ανθρώπους που δεν μπορούν να δουν ή να περπατήσουν, σε ανθρώπους που δεν έχουν χέρια", είπε ο Γκοβίντα Κάρκι. "Η ανάβαση στο Έβερεστ δεν είναι αστείο πράγμα. Και δεν τίθεται θέμα διακρίσεων: πώς θα ανέβει κανείς χωρίς πόδια; Κάποιος θα πρέπει να τον μεταφέρει", συνέχισε.

Ένας Νεοζηλανδός, ο Μαρκ Ίνγκλις, έγινε το 2006 ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου παρ' όλο που έχει χάσει και τα δύο του πόδια. Ένας τυφλός, ο Αμερικανός Έρικ Γουεϊχενμάγερ, πέτυχε τον ίδιο άθλο το 2001. Και ο Ιάπωνας Γιουιτσίρο Μιούρα κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ του γηραιότερου ορειβάτη αφού κατέκτησε το Έβερεστ σε ηλικία 80 ετών.

Η πρόταση του Κάρκι έγινε δεκτή με μεγάλο σκεπτικισμό από τον ορειβατικό κόσμο της Κατμαντού. Η ειδική στην ορειβασία Ελίζαμπεθ Χόουλι την χαρακτήρισε μάλιστα "αδικαιολόγητη".