Πρόεδρος του Μπουρούντι: H τρίτη θητεία του θα είναι και η τελευταία

Ο πρόεδρος του Μπουρούντι δήλωσε σήμερα σε ξένους Aφρικανούς υπουργούς ότι αν εκλεγεί για τρίτη θητεία στις εκλογές του Ιουνίου, αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του.

Η απόφαση του προέδρου Πιερ Ενκουρουνζίζα να είναι και πάλι υποψήφιος διεκδικώντας μια τρίτη προεδρική θητεία πυροδότησε διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται πως βάσει του Συντάγματος ο πρόεδρος δεν μπορεί να μένει στο αξίωμα για περισσότερες από δύο συνεχόμενες.

Το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε πως η πρώτη θητεία του Ενκουρουνζίζα δεν υπολογίζεται επειδή εξελέγη από βουλευτές και όχι απευθείας από τον λαό. Για την αντιπολίτευση, το δικαστήριο τήρησε μεροληπτική στάση. Η αντιπολίτευση δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις διαδηλώσεις μέχρι την αποχώρηση του προέδρου. Η πολιτική διαμάχη έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη κρίση μετά από το τέλος του 12ετούς εμφυλίου πολέμου.

«Δήλωσε στους υπουργούς ότι αν επανεκλεγεί, δεν θα διεκδικήσει και άλλη προεδρική θητεία», ανέφερε εκπρόσωπος της προεδρίας μετά την συνάντηση του προέδρου με αντιπροσωπεία Αφρικανών υπουργών για να συζητήσουν την πολιτική κρίση στην χώρα. Πρόσθεσε πως θα κάνει την ίδια τοποθέτηση δημόσια.

Οι ταραχές ξέσπασαν μετά την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος CNDD-FDD το περασμένο σαββατοκύριακο να ορίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Πιερ Ενκουρουνζίζα ως τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές της 26ης Ιουνίου.

Έκτοτε, η κυβέρνηση του Μπουρούντι έχει εξαπολύσει ευρείες επιχειρήσεις καταστολής των πολιτικών διαδηλώσεων κατηγορώντας την αντιπολίτευση και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ότι παρέχουν κάλυψη σε μία «τρομοκρατική επιχείρηση».

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις «στάσεις» και έχει συλλάβει πλήθος πολιτών. Ο Ενκουρουνζίζα δήλωσε σήμερα στους υπουργούς πως είναι έτοιμος να απελευθερώσει τους ανήλικους και θα δώσει αμνηστία στους υπόλοιπους κρατούμενους, αν οι διαδηλώσεις σταματήσουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Περίπου 40 χιλιάδες πολίτες του Μπουρούντι διέφυγαν στην γειτονική Ρουάντα, στην Τανζανία και στην ΛΔ Κονγκό τον περασμένο μήνα λόγω των πολιτικών ταραχών, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Ερυθρός Σταυρός στο Μπουρούντι ανέφερε πως σήμερα 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις που έγιναν σε διάφορα μέρη της πρωτεύουσας.

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υπολογίζουν πως ο αριθμός των νεκρών από την αρχή των διαδηλώσεων ανέρχεται στους 12, από την στιγμή που ο Ενκουρουνζίζα, πρώην ηγέτης των ανταρτών Χούτου, ανακοίνωσε την απόφαση του να ξαναθέσει υποψηφιότητα την 25η Απριλίου. Η αστυνομία λέει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι υποδιπλάσιος.

Ένας εκ των διεκδικητών της προεδρίας, ο Οντιφάξ Εναμπιτορέγε, συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ξένων υπουργών. Δεν έγινε σαφές αν συμμετείχε στις συζητήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε αυτή την εβδομάδα από το Ναϊρόμπι ότι η υποψηφιότητα για τρίτη θητεία «έρχεται σε αντίθεση» με το σύνταγμα. Η Ουάσιγκτον επίσης δήλωσε πως θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον όσων βρεθούν υπεύθυνοι για βιαιοπραγίες.

«Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο περί εκφοβισμού των μελών του συνταγματικού δικαστηρίου δεν δίνουν την εντύπωση ενός ανεξάρτητου δικαστηρίου που θα μπορούσε να πάρει μια αμερόληπτη απόφαση», ανέφερε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα μέλος του δικαστηρίου αναφέρθηκε πως διέφυγε από την χώρα αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες για εκφοβισμό του δικαστηρίου και υποστηρίζει ότι επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης.