Σφοδρές μάχες μαίνονται στην Κομπάνι

Σφοδρές μαίνονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων των Κούρδων πεσμεργκά και των τζιχαντιστών στην πόλη Κομπάνι, στα συροτουρκικά σύνορα.

Οι τζιχαντιστές πολιορκούσαν την πόλη επί τρεις εβδομάδες. Πλέον, παρά τις αεροπορικές επιδρομές από δυνάμεις των ΗΠΑ, Αραβικών και άλλων χωρών της Δύσης, ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη Συρία.

Τρεις νέες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, εναντίον θέσεων του ΙΚ, όλες έξω από την Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο κατάφερε να καταλάβει περί τα 70 χωριά που βρίσκονται στο δρόμο προς το Κομπάνι, έχει ήδη προκαλέσει τη φυγή 300.000 κατοίκων, από τους οποίους περισσότεροι από 180.000 έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Ωστόσο χιλιάδες παραμένουν ακόμη στην πόλη και εκφράζονται φόβοι για σφαγές και φρικαλεότητες.

Διαβάστε: Γιατί οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τους αποκεφαλισμούς;

Παρότι ακόμη δεν έχει επέμβει, ο τουρκικός στρατός έλαβε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως από το κοινοβούλιο για να εμπλακεί σε επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του συνασπισμού έχουν αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων.

Σε άλλα μέρη της Συρίας, ένας φραγκισκανός ιερέας και ορισμένος αριθμός χριστιανών απήχθησαν τη Δευτέρα στο χωριό Κούνια, βορειοδυτικά, από το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, τη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε το Τάγμα των Φραγκισκανών.

Διαβάστε: Συλλήψεις ύποπτων τζιχαντιστών σε Φιλανδία και Βρετανία

Στο Ιράκ, ολλανδικά F-16 πραγματοποίησαν τις πρώτες επιδρομές εναντίον του ΙΚ για να βοηθήσουν του κούρδους μαχητές στο βορρά. Δυτικές χώρες που μετέχουν στις επιδρομές στο Ιράκ, όπου ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ελικόπτερα, ένδειξη μιας κλιμάκωσης της διαχείρισης της σύγκρουσης και έκθεσης σε περισσότερο κίνδυνο των αμερικανικών στρατιωτών.

Από την πλευρά της, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες προκειμένου να ταυτοποιήσει τα στοιχεία ενός τζιχαντιστή που μιλά αγγλικά με βορειοαμερικανική προφορά σε πρόσφατο προπαγανδιστικό φιλμ του ΙΚ, όπου το πρόσωπό του καλύπτεται πίσω από μια κουκούλα.

Η μάχη στην Κομπάνι έχει προκαλέσει αναβρασμό στις κοινότητες των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων με την τουρκική αστυνομία, τις τελευταίες ώρες.