Στο έλεος της “Οντίλ” το Μεξικό

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η ακτογραμμή της πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια στο Μεξικό, εξαιτίας του τυφώνα "Οντίλ" που χτυπά την περιοχή με μανία από την Κυριακή το βράδυ. Eξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων δέντρα ξεριζώθηκαν, κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν και χιλιάδες τουρίστες αναζήτησαν καταφύγιο σε κέντρα έκτακτης ανάγκης. 

Ήδη έγινε μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών που θεωρούνται επικίνδυνες για πλημμύρες, ενώ η πολιτική προστασία έχει ετοιμάσει συνολικά 164 χώρους για την ασφάλεια των πολιτών. Οι ειδικοί μιλούν για τον χειρότερο τυφώνα που χτυπά την περιοχή από το 1989.

Κύρια χαρακτηριστικά του τυφώνα είναι οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, που πνέουν με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα την ώρα και οι ισχυρές βροχοπτώσεις.

Τα πρώτα προβλήματα εντοπίστηκαν στο τουριστικό θέρετρο Λος Κάμπος, αργά το βράδυ της Κυριακής και οι αρχές απαγόρευσαν στους χιλιάδες τουρίστες να βρίσκονται στις παραλίες. Τα καταστήματα έκλεισαν και όσοι έκαναν διακοπές κλήθηκαν να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους. Μάλιστα, εκατοντάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια (φωτ). 

 Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά ξενοδοχεία.

«Όλη η περιοχή έχει καταστραφεί, στο Σαν Χοσέ ντελ Κάμπο, τα παράθυρα έσπασαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και ηλεκτρικές κολώνες έπεσαν» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Μπαλντεράμα, διευθυντής του ξενοδοχείου Cabo Surf. Όλοι οι ένοικοι είναι καλά στην υγεία τους, προσέθεσε ο ίδιος.

Οι τουρίστες που είχαν μεταφερθεί στα καταφύγια ή κρύβονταν στις μπανιέρες των δωματίων του ανήρτησαν φωτογραφίες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Τα παράθυρα στα δωμάτια είχαν καλυφθεί από έπιπλα που έχουν παρασύρει οι θυελλώδεις άνεμοι.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 26.000 ξένοι τουρίστες και 4.000 Μεξικανοί βρίσκονταν στην περιοχή, σύμφωνα με Μεξικανούς αξιωματούχους.

Ο τυφώνας έχει εξασθενήσει πέφτοντας από την κατηγορία 4 στην κατηγορία 2, ωστόσο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανέφερε ότι μπορεί ακόμη να προκαλέσει πλημμύρες που θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και κατολισθήσεις στις βορειοδυτικές ακτές του Μεξικού το επόμενο 48ωρο.