Ιράκ: Εκκενώθηκε το τουρκικό προξενείο στη Βασόρα

Μέτα την απομάκρυνση δυτικών διπλωματικών αποστολών από την Βαγδάτη- ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το προσωπικό του ΟΗΕ- η Τουρκία προχώρησε σήμερα στην εκκένωση του προξενείου της στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ,  λόγω του αυξανόμενου κινδύνου για την ασφάλεια του προσωπικού.Tα μέλη της διπλωματικής αποστολής μεταφέρθηκαν  στο Κουβέιτ, όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, από όπου και θα επιστρέψουν στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση πάντως ανέφερε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για πιθανή εκκένωση της πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ τη Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ οι 49 Τούρκοι που έπεσαν θύματα απαγωγής από ισλαμιστές αντάρτες στο προξενείο της χώρας στη Μοσούλη την περασμένη Τετάρτη και 31 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών, εξακολουθούν να αγνοούνται. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νεο κύμα αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, για την αποτυχία της να προβλέψει τον κίνδυνο και να προχωρήσει σε έγκαιρη εκκένωση του προξενείου. 

Κατά την προσφιλή τακτική της λογοκρισίας, ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας απαγόρευσε σήμερα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία για την υπόθεση των ομήρων, μέτρο που αφορά και το Ίντερνετ.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα γεγονότα της Μοσούλης ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι τούρκοι πολίτες στο προξενείο δεν είχαν καμία επιλογή παρά να παραδοθούν, αφότου εκατοντάδες βαριά οπλισμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) περικύκλωσαν το κτίριο του προξενείο. 

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν μεγάλες ζώνες στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ και προσπαθούν να προελάσουν προς την Βαγδάτη.

Η επιθετικότητα των ανταρτών του ΙΚΙΛ απειλεί να διαμελίσει το Ιράκ και φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με ένα διευρυμένο κύμα εξέγερσης σε δύο από τους νότιους γείτονές της, καθώς η ίδια οργάνωση ελέγχει ήδη σημαντικά τμήματα της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα. 

Σημαντικό πρόβλημα για την τουρκική κυβέρνηση αποδεικνύεται και η ενδυνάμωση των Κούρδων του Ιράκ, που έχουν πλέον στον έλεγχο τους το Κιρκούκ και ζητούν μεγαλύτερη εφαδική αυτονομία και περισσότερα κέρδη από το πετρέλαιο της περιοχής.