Μεξικό: Νεκρός ο υπαρχηγός των Ζέτας

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Λος Ζέτας, ο περιβόητος Γκαλίντο Μεγιάδο Κρουζ, σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε συγκρούσεις με τον ομοσπονδιακό στρατό του Μεξικού στην πολιτεία Ταμαουλίπας.

Ο Κρουζ - γνωστός με το προσωνύμιο "Ζ-9", σκοτώθηκε σε έφοδο της αστυνομίας και του στρατού στο σπίτι που κρυβόταν στην πόλη Ρεϊνόσα. στα σύνορα με το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ίδια περιοχή τον περασμένο μήνα,κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, σκοτώθηκαν άλλοι 80 άνθρωποι.

Ο 40χρονος είχε καταδικαστεί για φόνο και διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, αλλά είχε δραπέτευσε.

Οι Ζέτας είναι ένα από τα ισχυρότερα καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό. Ο Μελάδο Κρουζ ήταν ένας από τους στρατιωτικούς που εγκατέλειψαν την ελίτ μονάδα του μεξικανικού στρατού στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για να ιδρύσουν το καρτέλ. Οι Ζέτας είναι διάσημοι για τις εξαιρετικά βίαιες μεθόδους τους, όπως τον αποκεφαλισμό των αντιπάλων τους και το κρέμασμα των πτωμάτων τους από γέφυρες. 

Η συγκεκριμένη ομάδα έγινε ανεξάρτητη συμμορία το 2010 και αύξησε έκτοτε την επιρροή της ως μια από τις ισχυρότερες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό. Η Λος Σέτας ελέγχει μεγάλα τμήματα του ανατολικού Μεξικού και δραστηριοποιείται σε απαγωγές μεταναστών καθώς και στο εμπόριο ναρκωτικών.