Αεροπλάνο Μαλαισία: Το συγκινητικό αντίο των συγγενών

Ζευγάρια που είχαν κανονίσει τις διακοπές τους στο Βιετνάμ, άλλοι που θα περνούσαν το μήνα του μέλιτος. Που τοσον καιρό προγραμμάτιζαν. Ανάμεσά τους δύο μικρά παιδάκια 5 χρονών.

Κάποιοι πήγαιναν για δουλειά. Σε ένα ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό. Η πτήση ΜΗ370 χάθηκε πετώντας για το Βιετνάμ. Κλέβοντας μαζί της 239 επιβάτες.

Οι φωτογραφίες τους κάνουν το γύρο του κόσμου, του διαδικτύου. Κάνουν την εμφάνισή τους σε τηλεοπτικά πάνελ, σπαταλώντας τηλεοπτικό χρόνο και τόνους χαρτιού στις αμέτρητες εφημερίδες της υφηλίου.

Αγαπημένα πρόσωπα που περίμεναν δύο και κάτι εβδομάδες να ακούσουν κάτι. Κι αυτό το κάτι ήρθε σήμερα. Το αεροπλάνο χάθηκε στον Ινδικό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας. "Οι επιβάτες είναι όλοι νεκροί", πρόσθεσε. Για ένα αεροπλάνο που παραμένει μυστήριο το πώς χάθηκε. Σενάρια πολλά, πληροφορίες αμέτρητες και συγκεχυμένες. Το Boeing που άλλοτε έβλεπαν οι δορυφόροι, και άλλοτε το έχαναν. Σαν ένα παιχνίδι φωτός με τις σκιές.

Βέβαιο είναι πως οι φωτογραφίες όλων όσων ήταν εκεί θα παραμείνουν. Όχι τυπωμένες σε ιλουστρασιόν χαρτί, ούτε στη φορητή ή σταθερή μνήμη κάποιου υπολογιστή. Αλλά στις καρδιές όλων εκείνων που μένουν πίσω για να θυμούνται.

Όπως είπε ο σύζυγος της Narendran Sharma, μίας από τους επιβάτες: "Παραμένω προσηλωμένος στα όσα μαθαίνουμε από τις πληροφορίες και είμαι βέβαιος ότι η Chandrika είναι δυνατή και θαρραλέα και η καλοσύνη της κάτι θετικό θα αφήσει. Πιστεύω ότι οι δυνάμεις της ζωής είναι αιώνιες και αμετάβλητες και πάντα παρούσες για να απαλύνουν το δράμα. Σε τελική ανάλυση είμαι βέβαιος ότι δεν είναι μόνη της. Κανείς δεν είναι".

Το βίντεο που δημοσίευσε το CNN θα είναι ένα από τα πολλά στη μνήμη όσων χάθηκαν. Εκείνων που όσα χρόνια κι αν περάσουν, μια ολόκληρη ζωή ίσως, στα μάτια των δικών τους θα είναι πάντα εκεί. Άλλωστε το αεροπλάνο χάθηκε...Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσαν οι αρχές. Κι όσο παραμένει απλά ένα χαμένο αεροπλάνο, οι ελπίδες για επιζόντες θα είναι πάντα εκεί. Εφιαλτικά ζωντανές και βασανιστικές. Παρέα με χιλιάδες ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα.