Ινδονησία: Τρεις νεκροί και χάος από την έκρηξη ηφαιστείου

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ινδονησία από την έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ.

Ένας άνδρας και μια γυναίκα ηλικίας περίπου 60 ετών έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα συντρίμμια των αντίστοιχων σπιτιών τους, οι στέγες των οποίων κατέρρευσαν υπό το βάρος των υλικών από το ηφαίστειο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρόληψης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

"Τα σπίτια αυτά ήταν κακοχτισμένα και φαίνεται πως υποχώρησαν εύκολα", δήλωσε.

Η έκρηξη του Κελούντ άρχισε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, με την εκτόξευση στάχτης και άμμου σε ύψος 17 χιλιομέτρων, ενώ πυρακτωμένοι βράχοι έπεσαν στα γύρω χωριά σε ακτίνα χιλιομέτρων από το ηφαίστειο.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (μέχρι στιγμής) έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ιάβα , λόγω των συνεχιζόμενων εκρήξεων ηφαιστείου. Η κυβέρνηση εξήγγειλε προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του ηφαιστείου και απέκλεισε την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Οι υπηρεσίες διάσωσης έστειλαν SMS στους κατοίκους για να τους ζητήσουν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, εξηγώντας ότι η λάβα συνεχίζει να ρέει σε ορισμένα χωριά και πως ο αέρας είναι κατά τόπους κορεσμένος από θειάφι.

Τα αεροδρόμια των πόλεων Σουραμπάγια, Γιογκιακάρτα και Σόλο έκλεισαν, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος στο υπουργείο Μεταφορών, Χέρι Μπακτί, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα κάλυψε στις πόλεις.

"Η ηφαιστειακή τέφρα κάλυψε τα αεροδρόμια και κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο για τις πτήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών, Μπάμπανγκ Έρβαν.