Ο 15χρονος ήρωας του Αφγανιστάν

Ο Χασάν Αϊτζάζ, το 15χρονο αγόρι της φωτογραφία, σκοτώθηκε πριν λίγες στο Αφγανιστάν προσπαθώντας να σταματήσει έναν βομβιστή αυτοκτονίας που στόχευε το σχολείο του.  

Ο Χασάν ήταν με τους φίλους του έξω από το σχολείο, στην επαρχία Χανγκού. όταν εντόπισε έναν άνδρα με ένα γιλέκο αυτοκτονίας.

Παρά τις εκκλήσεις των συμμαθητών του, το αγόρι αποφάσισε να αντιμετωπίσει και να συλλάβει τον βομβιστή. Όταν τον πλησίασε και τον έπιασε, ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, παρασέρνοντας μαζί του στον θάνατο τον γενναίο Χασάν. 

"Ο Αϊτζάζ μας έκανε υπερήφανους γιατί αντιμετώπισε με γενναιότητα τον καμικάζι και έσωσε τη ζωή εκατοντάδων συμμαθητών του", είπε ο πατέρας του εφήβου, ο Μουτζαχίντ Άλι Μπάνγκας. "Είμαι υπερήφανος που ο γιος μου θυσιάστηκε για έναν ευγενή σκοπό".

Η είδηση του θανάτου του 15χρονου προκάλεσε συγκίνηση σε όλη τη χώρα, η οποία βάφεται καθημερινά με αίμα σε παρόμοιες επιθέσεις αυτοκτονίας ανταρτών των ταλιμπάν και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριολεκτικά "μπλόκαραν" από μηνύματα χρηστών που χαρακτηρίζουν τον αδικοχαμένο 15χρονο "ήρωα".  

Ακόμα, γίνεται έντονη συζήτηση για να τιμηθεί το νεκρό αγόρι με την υψηλότερο παράσημο του στρατού, που χορηγείται σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα τους και το θέμα έχει περάσει ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο.

"Ο Αϊτζάζ Χάσαν είναι το καμάρι του Πακιστάν. Θα πρέπει τουλάχιστον να τον παρασημοφορήσουμε μετά θάνατον", ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter η Σέρι Ρεχμάν, η πρώην πρέσβειρα του Πακιστάν στις ΗΠΑ.