Επιχείρηση “Αντιτρομοκρατικός Σίφουνας” στη Ρωσία

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Ρωσία, μετά τα διαδοχικά χτυπήματα στην πόλη Βόλγκογκραντ με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. 

Μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις της Κυριακής και της Δευτέρας με 34 νεκρούς, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε επιφυλακή και οι έλεγχοι σε δημόσιος χώρους και ύποπτα σημεία είναι συνεχείς. 

Σε εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία στην πόλη Βόλγκογκραντ, συνελήφθησαν δεκάδες άνθρωποι. Περίπου 5.200 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο της "Επιχείρησης Αντιτρομοκρατικός Σίφωνας" και συνέλαβε 87 ανθρώπους διότι προέβαλαν αντίσταση στις αρχές ή διότι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας, ενώ ορισμένοι έφεραν όπλα. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί επικεντρώθηκαν σε μετανάστες από τον Καύκασο και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν μόνιμα προκαταλήψεις και συχνά στοχοθετούνται αδιακρίτως από τη ρωσική αστυνομία. 

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι δράστης της επίθεσης στο τρόλεϊ είναι ένας Ρώσος υπήκοος ο οποίος είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και είχε πάει στο Νταγκεστάν όπου είχε ενταχθεί στις τάξεις των ισλαμιστών ανταρτών, στις αρχές του 2012. 

Παράλληλα, ασφυκτικά είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα, στο Σότσι και άλλες μεγαλουπόλεις, μετά από διαταγή του Πούτιν. 

Στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά, ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τον "σκληρό και συνεπή αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών ως την πλήρη εξόντωσή τους", ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στο Βολγκογκραντ από 1-3 Ιανουαρίου ζήτησε διεθνή αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.