Η εντυπωσιακή αρχιφύλακας που περιπολεί στα σύνορα του Μεξικό

«Θέλω να βρίσκομαι εκεί έξω και να βοηθάω τον κόσμο. Θέλω να βοηθάω και να τα βάζω με τους κακούς»

Η αρχιφύλακας Conchita Lopez, είναι μια 28χρονη εντυπωσιακή γυναίκα από το Μεξικό που έχει αναλάβει ένα αρκετά δύσκολο έργο. Η Lopez είναι μια από τις δέκα ένστολες που περιπολούν στην παραμεθόρια πόλη της Tapachula, στη νότια πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού.

Η Tapachula βρίσκεται 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γουατεμάλα και είναι ένα σημείο εισόδου για πολλούς μετανάστες που θέλουν να αποδράσουν από τη βία και τη φτώχεια της Κεντρικής Αμερικής. Τα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας είναι ένα δημοφιλές σημείο διέλευσης για μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ηνωμένες Πολιτείες. προέρχονται από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Βενεζουέλα αλλά και από μακρινές χώρες, όπως το Καμερούν, η Αιθιοπία και η Ερυθραία. 

Η 28χρονη προέρχεται από μια πολύτεκνη οικογένεια, έχει πέντε αδελφές και πέντε αδέλφια, και ένας από τους οποίους υπηρετεί ως πεζοναύτης. «Προσπάθησα και εγώ να μπω στο ναυτικό, αλλά φαίνεται δεν υπήρχε χώρος για μένα, οπότε έπειτα από ένα μικρό διάστημα ως σεκιούριτι, έγινα αστυνομικός», λέει στο BBC. 

Η φωτογράφος του βρετανικού δικτύου, κατέγραψε τα αντικείμενα που απαραιτήτως πρέπει να έχει στην κατοχή της κατά τη διάρκεια των περιπολιών- ανάμεσά τους ένα ζευγάρι χειροπέδες και γκάτζετ για την επικοινωνία της με τους συναδέλφους της ενώ ξεχωρίζει και ένα κοριτσίστικο σημειωματάριο. «Είμαι μέλος μιας αστυνομικής μονάδας που φροντίζει για τα δικαιώματα των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα », εξηγεί για το ρόλο της στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Στο πλαίσιο της υπηρεσίας της, τις περισσότερες ώρες περιπολεί στους δρόμους της Tapachula όπου «υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και καταφύγια που φιλοξενούν μετανάστες από μέρη όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα. Υπήρχε και ένα μικρό μέρος για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα trafficking, ένα κοινό πρόβλημα στην πόλη, όπου λάμβαναν νομικές συμβουλές και την κατάλληλη υποστήριξη, αλλά πλέον έχει κλείσει. Πραγματικά θα ήθελα πολύ να κάνω κάτι για να τις βοηθήσω...». 

Αν και η οικογένειά της ζει στην ίδια πόλη, εντούτοις μένει στο αστυνομικό τμήμα για όσο είναι σε υπηρεσία και φυσικά το φαγητό το ετοιμάζει η ίδια και οι συνάδελφοί της. Κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας της, συναντά μια οικογένεια που ζει σε ένα παλιό βαγόνι τρένου. Η οικογένεια είναι από τοYucatan του Μεξικό και επισκέπτονται οικογενειακούς τους φίλους στην Tapachula. «Μερικοί μετανάστες φοβούνται την αστυνομία. Το ξέρουμε ότι υπάρχουν κακοί διεφθαρμένοι αστυνομικοί...». Όταν δε φορά τη στολή, η 28χρονη Conchita παίζει ποδόσφαιρο στη γυναικεία ομάδα της πόλης της και περνά χρόνο με το αγόρι της. «Θέλω να βρίσκομαι εκεί έξω και να βοηθάω τον κόσμο. Θέλω να βοηθάω και να τα βάζω με τους κακούς».