Παιδιά εκπαιδεύονται στα όπλα σε στρατιωτική σχολή στη Ρωσία

Η αθωότητα μέσα από το σκόπευτρο ενός όπλου

Ένα ανοιξιάτικο πρωινό, η αμερικανίδα φωτογράφος Sarah Blesener είδε τη τύχη της να της χαμογελά καθώς πήρε το ok να επισκεφτεί μια στρατιωτική σχολή στο προάστιο της Μόσχας, Dmitrov όπου έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το πρόγραμμα βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης μερικές ημέρες την εβδομάδα.

Η Αμερικανίδα, περίμενε να δει παιδιά με στολές, να χαιρετούν τη σημαία, να κάνουν ασκήσεις όπως δηλαδή γίνεται σε ορισμένα σχολεία των ΗΠΑ τα οποία προσφέρουν τέτοιου είδους προγράμματα σε υποψήφιους στρατιωτικών σχολών. Αντ΄αυτού, βρήκε μια τάξη με μαθητές, σε μερικές περιπτώσεις τα παιδιά ήταν ακόμα και 11 ετών, να μαθαίνουν πώς να γεμίζουν ένα Καλάσνικοφ. Έξω στην αυλή, κάποιοι μάθαιναν το πώς να φορούν τις ειδικές φόρμες σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Μέσα από μια σειρά ομιλιών και επίσημων διαταγμάτων, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η κυβέρνησή του εισήγαγαν πρόσφατα αυτό το πρόγραμμα σπουδών σε όλη τη χώρα, προσφέροντας στους εφήβους μια σειρά από διδασκαλίες για την ιδεολογία, τη θρησκεία και την ετοιμότητα για πόλεμο.

Σε ένα από τα πρώτα διατάγματα του γι αυτή την προσέγγιση στην εκπαίδευση, ο Πούτιν διέταξε τη δημιουργία το περασμένο φθινόπωρο, ενός πανεθνικού "κινήματος ρώσων μαθητών", σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει στο σχηματισμό των χαρακτήρων των νέων βασισμένες στο σύστημα αξιών που είναι εγγενής στην ρωσική κοινωνία. 

Στη σειρά της η  Blesener εστιάζει σε δυο στρατιωτικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά μεταξύ 10 και 17 ετών. Η πρώτη, βρίσκεται κοντά στο πεδίο μάχης του Μποροντινό, όπου η Ρωσία πολέμησε την εισβολή των γαλλικών δυνάμεων του Ναπολέοντα το 1812, και επικεντρώνεται γύρω από αναπαραστάσεις μαχών και στην ορθή χρήση των όπλων- από μαχαίρια μέχρι τουφέκια.

Στο δεύτερο στρατόπεδο, που ονομάζεται "Πολεμιστές της Ορθοδοξίας", συνδυάζεται η εκπαίδευση μάχης με την αυστηρή προσήλωση στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η οποία διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην επίσημη ιδεολογία της Ρωσίας. 

Ιερείς ντυμένοι με τα ράσα των Ορθοδόξων κληρικών καλούν τα πρωινά τους κατασκηνωτές να προσεύχονται και τα απογεύματα εξασκούνται σε αγώνες σκοποβολής. "Ήταν λίγο σουρεαλιστικό", λέει ο Blesener. "Η Ορθόδοξη θρησκεία αναμίχθηκε στην στρατιωτική εκπαίδευση, κάτι που ποτέ δεν έχω δει πριν."