Χαλέπι: Βόμβες και χημικά δίπλα σε πισίνες και χλιδή!

Ανθρωποι λιάζονται ανέμελα γύρω από την πισίνα του πολυτελούς ξενοδοχείου, ενώ ένας τραγουδιστής τους διασκεδάζει - Μία εικόνα που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί, όταν ακούει τη λέξη Χαλέπι

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται ή λιμοκτονούν στο πολύπαθο Χαλέπι της Συρίας, την πόλη που έχει υποφέρει περισσότερο κατά τη διάρκεια των 6 ετών που κρατά ο εμφύλιος στη χώρα. Στην πραγματικότητα, ο θάνατος και ο πόλεμος αφορά μόνο τη μισή πόλη, αυτή που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες. Στο τμήμα της πόλης που ελέγχεται από την κυβέρνηση, η ζωή συνεχίζεται κανονικά, όπως και πριν τον πόλεμο.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις βόμβες, τα χημικά και τους πυροβολισμούς, άνθρωποι λιάζονται ανέμελα γύρω από την  πισίνα του πολυτελούς ξενοδοχείου Hotel Chahba Cham Palace, ενώ ένας τραγουδιστής τους διασκεδάζει. Μία εικόνα που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί, όταν ακούει τη λέξη Χαλέπι αλλά παρουσίασε το δανέζικο τηλεοπτικό κανάλι TV2.

Ξαφνικά, ακούγεται ο θόρυβος από έκρηξη βόμβας, μερικά χιλιόμετρα μακριά. Κανείς ωστόσο δεν φαίνεται να ταράζεται.

«Έχουμε συνηθίσει. Δεν υπάρχει καμία διαφορά για εμάς. Όταν ακούμε κάτι, το θεωρούμε φυσιολογικό.», λέει ο Ταφίκ Χαντάντ, επιχειρηματίας, κάνοντας ένα διάλλειμα από τις βουτιές του. «Ακόμα και όταν ακούμε για θανάτους, το θεωρούμε φυσιολογικό. Κάθε μέρα ακούμε ότι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους». Δίπλα του, φορώντας μπικίνι δυτικού τύπου, η φίλη του συμφωνεί κουνώντας το κεφάλι της. 

Χαλέπι: η διχασμένη πόλη: Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Άσαντ, όπου η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Με πράσινο, οι ζώνες επιρροής των ανταρτών, όπου ο πόλεμος μαίνεται. Με κίτρινο, περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι

Η διασκέδαση και τα ψώνια συνεχίζονται επίσης κανονικά στους εμπορικούς δρόμους. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ζωή μας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Ελπίζουμε ωστόσο, ότι θα έχουν μια καλύτερη ζωή, όπως εμείς», λέει η φοιτήτρια Νουρ Χατζ Οτμάν.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα - αλλά σε ένα παράλληλο σύμπαν -  το... άλλο Χαλέπι έχει ισοπεδωθεί. 

Στο τελευταίο ανακοινωθέν από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με αέριο χλωρίου εναντίον μιας γειτονιάς, προκαλώντας ασφυξία δε δεκάδες κατοίκους – ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. 

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος πέθανε από την επίθεση ενώ δεκάδες άλλοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα.

Η Δαμασκός διέψευσε τις κατηγορίες.