Kgosi Mampuru: Η άγρια φυλακή που θα πάει ο Πιστόριους

Στην φυλακή Kgosi Mampuru της Πραιτόρια θα μεταφερθεί πλέον ο Όσκαρ Πιστόριους, μετά την καταδίκη του σε 5 χρόνια κάθειρξη για τον φόνο εξ αμελείας της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ, τον Φεβρουάριο του 2013.

Αν και τελικά ο παραολυμπιονίκης αθλητής ίσως μείνει πίσω από τα κάγκελα για συνολικά 10 μήνες, εν τούτοις, σίγουρα κανείς άνθρωπος δεν θα ήθελε να περάσει ούτε μία ημέρα μέσα σε ένα από το πιο "κακόφημα", επικίνδυνα και σκληρά σωφρονιστικά ιδρύματα της Νοτίου Αφρικής, μολυσμένο και υπερπλήρες.

Η φυλακή που περιμένει τον Πιστόριους είναι το "σπίτι" συμμοριών, εμπόρων ναρκωτικών, βιαστών, πληρωμένων δολοφόνων και άλλων βαρυποινιτών. Μάλιστα, ήταν η επίσημη φυλακή και τόπος εκτέλεσης των θανατοποινιτών μέχρι το τέλος του απαρτχάιντ. 

Η πιο διαβόητη συμμορία είναι η "28". Τα μέλη της κυριαρχούν στη φυλακή και η πιο γνωστή μέθοδος για να παρέχουν "προστασία" είναι να μετατρέπουν τους νέους κρατούμενους σε «wyfies», ή αλλιώς ερωτικούς συντρόφους δια της βίας, εξηγεί στη Daily Mail η κλινική ψυχολόγος και εργαζόμενη σε 8 φυλακές της Νοτίου Αφρικής, Ντενίζ Μπγιόρκμαν.  

Επίσης, στο καθημερινό... μενού των συμμοριών περιλαμβάνονται τελετές "μύησης", ένα απρόσεκτο ατύχημα με όπλο ή ακόμα και ένας θάνατος.

Με βάση αυτά τα γνωστα δεδομένα, οι συνήγοροι του Πιστόριους θα ασκήσουν έφεση, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του με άλλο τρόπο, ίσως στην πτέρυγα του νοσοκομείου και όχι σε κελί, ή σε κατ΄ οίκον περιορισμό, με το επιχείρημα πως η σωματική του αναπηρία τον θέτει σε κίνδυνο μέσα στις φυλακές. 

Μάλιστα, μία από τις επιτηρήτριες του Πιστόριους δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο ακρωτηριασμένος αθλητής ίσως κινδυνεύσει μέσα στην βία της συγκεκριμένης φυλακής από την πολύ μεγάλη πιθανότητα βιασμού και σοδομισμού, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη εγκαταστάσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες.