Συμφωνία για εκεχειρία διαρκείας στη Γάζα

Ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε επισήμως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι Χαμάς και Ισραήλ συμφώνησαν σε μια μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός. "Έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και περιμένουμε την ανακοίνωση από το Κάιρο, η οποία  θα καθορίσει την ώρα για την εφαρμογή," είπε ο εκπρόσωπος, Σάμι Αμπού Ζάχρι. 

Όπως μετέδωσε λίγο αργότερα το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA και επιβεβαίωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας θα ισχύσει από τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αμέσως μετά, ο  Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ανώνυμα στο Ρόιτερς παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «μια νίκη για την αντίσταση».

Η ισραηλινή πλευρά αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις των Παλαιστινίων. 

Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία, παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα.

Στο μεταξύ ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από έναν όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

Δύο ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, επανέλαβε τη βασική θέση σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δε διαπραγματεύεται “κάτω από τις βόμβες”.

Οι δύο πλευρές έχουν και πάλι έμμεσες συνομιλίες στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την ώρα που οι νεκροί από τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συγκρούσεις που ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου ξεπερνούν τους 2.200 (2.136 Παλαιστίνιοι και 68 Ισραηλινοί).