Μαλαισία: Στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την πορεία του Μπόινγκ

Την πιο λεπτομερή έως τώρα καταγραφή των όσων συνέβησαν στην πτήση MH370, όπου περιγράφεται η διαδρομή που ενδέχεται να ακολούθησε το αεροπλάνο αφού βγήκε από την καθορισμένη πορεία του και η σύγχυση που ακολούθησε, παρουσίασε η Malaysia Airlines.

Σύμφωνα με την έκθεση, πέρασαν τέσσερις ώρες από τη στιγμή που υπήρξε το πρώτο στοιχείο ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με το αεροπλάνο και την απόφαση να ξεκινήσει έρευνα.

Ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών απάντησε στις επικρίσεις για την καθυστέρηση των τεσσάρων ωρών μέχρι να ενημερώσουν οι αρχές της Μαλαισίας το κέντρο επιχειρήσεων αναζήτησης για το αγνοούμενο αεροπλάνο, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της πτήσης 447 της Air France, που συνετρίβη το 2009 στον Ατλαντικό Ωκεανό, χρειάστηκαν έξι με επτά ώρες για να ξεκινήσουν οι έρευνες για την αναζήτησή της.  

Επιπλέον, χάρτες που περιγράφουν την πιθανή πορεία που ακολούθησε το Μπόινγκ δείχνουν ότι επέστρεψε από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και πέταξε πάνω από τη χερσόνησο της Μαλαισίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στη συνέχεια στράφηκε νότια και κατευθύνθηκε προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Παρόλα αυτά η προκαταρκτική έκθεση αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, όπως το αν το αεροσκάφος άλλαξε επίτηδες πορεία αφού τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι επικοινωνίες.    

"Ψάχνουμε στο σωστό σημείο, στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό" 

Εν τω μεταξύ, ύστερα από την αναταραχή που προκλήθηκε πρόσφατα- όταν ιδιωτική αυστραλέζικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι εντόπισε τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου στον Κόλπο της Βεγγάλης, κοντά στο Μπαγκλαντές - οι ερευνητές διαβεβαίωσαν ότι το αεροπλάνο της Malaysia Airlines κατέπεσε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό και ότι ψάχνουν στο σωστό σημείο.  

"Είμαι βέβαιος ότι η περιοχή στον νότιο Ινδικό Ωκεανό είναι η σωστή", δήλωσε ο Άνγκους Χιούστον, ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που ερευνά για το αγνοούμενο αεροπλάνο. Παρ' όλα αυτά, τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Μπαγκλαντές ερευνούν προσεκτικά την περιοχή στον Κόλπο της Βεγγάλης, αλλά "προς το παρόν δεν έχουν βρει τίποτα"

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν επεσήμανε από την πλευρά του ότι αναμένει την ενημέρωση από το Πολεμικό Ναυτικό του Μπαγκλαντές προτού αποστείλει στον Κόλπο της Βεγγάλης για να ερευνήσει την περιοχή ένα βαθυσκάφος που ανήκει σε μαλαισιανή εταιρεία. 

Πάντως, σύμφωνα με τον Αυστραλό επικεφαλής Χιούστον,η νέα φάση της έρευνας στην περιοχή, στην οποία θα χρησιμοποιηθεί περισσότερος υποθαλάσσιος εξοπλισμός, ενδέχεται να διαρκέσει έως 12 μήνες.