Όταν ο καπετάνιος του μοιραίου φέρι… διαφήμιζε την ασφάλειά του

Ακούγεται μάλλον σαν κακόγουστη φάρσα προς τους συγγενείς των θυμάτων του τραγικού ναυαγίου στη Νότιο Κορέα, όμως είναι αλήθεια: Ο 69χρονος πλοίαρχος του πλοίου Sewol είχε εμφανιστεί πριν από τέσσερα χρόνια σε διαφημιστικό σποτ με το οποίο διαβεβαίωνε τους συμπατριώτες του ότι το ταξίδι από το λιμάνι Ιντσεόν στο νησί Τζέτζου ήταν απόλυτα ασφαλές, αρκεί οι επιβάτες να ακολουθούσαν τις οδηγίες του πληρώματος!

Ωστόσο, ήταν οι οδηγίες του πληρώματος που σε μεγάλο βαθμό συνέτειναν στην τραγωδία, καθώς η εντολή προς τους επιβάτες -στην πλειονότητά τους νεαρούς μαθητές- ήταν να παραμείνουν στις καμπίνες τους ενώ το πλοίο βυθιζόταν, μία εντολή που αποδείχθηκε μοιραία.

Ο καπετάνιος Λι Τζουν-Σέοκ πρωταγωνίστησε στη διαφήμιση το 2010, τονίζοντας πόσο ασφαλές ήταν το ταξίδι. "Οι επιβάτες που παίρνουν το πλοίο μας από και προς το Ιντσεόν και το Τζέτζου απολαμβάνουν ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι και πιστεύω ότι είναι ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς, αρκεί να ακολουθούν τις οδηγίες των μελών του πληρώματός μας", έλεγε ο Λι.

Στην πράξη, ωστόσο, όταν το πλοίο άρχισε να βουλιάζει, ο Λι ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να το εγκαταλείψουν, την ίδια στιγμή που οι επιβάτες, ακολουθώντας τις εντολές του πληρώματος, έβρισκαν τραγικό θάνατο στις καμπίνες τους...

Υπενθυμίζεται ότι ο καπετάνιος του φέρι έχει συλληφθεί, μαζί με έξι ακόμα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και η νεαρή υπαξιωματικός που βρισκόταν στη γέφυρα τη στιγμή του δυστυχήματος.