Γήρανση και τα μυστικά του νεανικού δέρματος!

Γήρας…γιατί κάποιοι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν καλύτερα μεγαλώνοντας ενώ άλλοι όχι ; Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι. Ο ένας σχετίζεται με τα γονίδια κάτι που είναι αρκετά πολύπλοκο. Oκαλύτερος τρόπος για να το κατανοήσουμε απλά είναι να δούμε πώς οι γονείς και παππούδες μας δείχνουν καθώς μεγαλώνουν. Ο δεύτερος λόγος, σχετίζεται με το πόσο καλά φροντίζουμε το δέρμα μας, κάτι που όταν γίνεται μεθοδικά και με συνέπεια μπορεί να αντικαταστήσει την γενετική προδιάθεση για πρόωρα σημάδια γήρανσης. Πάντως φαίνεται, ότι κάθε βδομάδα ένα νέο προϊόν κάνει την είσοδο του στην αγορά, υποσχόμενο βάση κάποιου καινούργιου, ειδικού συστατικού, να γυρίσει πίσω το χρόνο! Πρέπει να το εμπιστευτείτε ; Πως γερνάει το δέρμα μας τελικά ; Διαβάστε περισσότερα.

Οι βασικές πρωτεΐνες του δέρματος
Για να κατανοήσουμε την διαδικασία του γήρατος, υπάρχουν 3 όροι που όσοι δεν είμαστε δερματολόγοι, πρέπει να γνωρίζουμε: κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ. Το σώμα μας διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες αυτές τις ουσίες ,για την ακρίβεια στο δέρμα μας υπάρχει περίπου 75% κολλαγόνο όταν είμαστε σε νεαρή ηλικία.

Τι κάνουν οι 3 ουσίες:
Κολλαγόνο: είναι ένας συνδετικός ιστός που δένει τα αγγεία με τους χόνδρους σε άλλα σημεία του σώματος. Είναι μέρος του δέρματος που όταν είναι ισχυρά σχηματισμένο συγκρατεί την επιδερμίδα σφριγηλή.

Ελαστίνη: η δουλειά της είναι να κρατάει το δέρμα ελαστικό όπως προϊδεάζει και η ονομασία της. Αν τσιμπήσετε το δέρμα ενός νεαρού ανθρώπου θα δείτε ότι επανέρχεται κατευθείαν πίσω ενώ του μεσήλικα όχι. Αυτό γίνεται λόγω της ποσότητας της ελαστίνης και της δύναμης που έχει.

Υαλουρονικό οξύ: είναι η ουσία που συγκρατεί την ενυδάτωση στους ιστούς μας και επίσης βοηθάει στην σφριγηλότητα.

Τι γίνεται όταν μειώνονται
Το ανθρώπινο σώμα χάνει την ικανότητα να παράγει αυτές τις ουσίες αποτελεσματικά και σε επαρκείς ποσότητες όσο περνάνε τα χρόνια. Η έλλειψη ενυδάτωσης κάνει λοιπόν το δέρμα να φαίνεται ξηρό, θαμπό και τις λεπτές γραμμές να φαίνονται περισσότερο. Όταν η ελαστίνη και το κολλαγόνο δεν υπάρχουν στην ποσότητα που πρέπει, η επιδερμίδα γίνεται χαλαρή και «σακουλιάζει». Και ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτή την διαδικασία της γήρανσης, μπορούμε να την επιβραδύνουμε και να παρατείνουμε την νεανικότητα της επιδερμίδας!

Τι μπορούμε να κάνουμε ;
Πρώτα από όλα, το ξεκίνημα πρέπει να γίνεται μεταξύ 20-25 ετών με καθημερινή χρήση ενυδατικής κρέμας και αντηλιακού. Σύμφωνα με δερματολόγους, τα περισσότερα σημάδια πρόωρης γήρανσης προέρχονται από την υπερέκθεση στον ήλιο ο οποίος έχει την ιδιότητα να διασπά την ελαστίνη, για αυτό τον λόγο όσοι εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο αποκτούν τραχύ και «τσαλακωμένο» δέρμα.

Επίσης οι ρυτίδες είναι το αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων μορφασμών που κάνουμε με τους μυς του προσώπου μας. Πρέπει να σταματήσουμε να εκφραζόμαστε ; Φυσικά και όχι, αλλά κινήσεις όπως το κατσούφιασμα για παράδειγμα σίγουρα μπορούμε να τις αποφεύγουμε! Επίσης η συχνή απολέπιση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια δέρματος και αυτό προσδίδει λάμψη και μειώνει την ένταση των ρυτίδων!

Τηρώντας αυτή την βασική ρουτίνα φροντίδας για πολλά χρόνια κάνει πραγματικά την διαφορά ενώ παράλληλα μπορείτε πάντα να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να σας δώσει κάποια εξειδικευμένη αγωγή που θα περιέχει την σωστή δόση συστατικών για την παραγωγή κολλαγόνου και την διατήρηση της ενυδάτωσης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αντιρυτιδικά σκευάσματα του εμπορίου:
Αν και πολλά έχουν εξειδικευμένα συστατικά όπως η Βιταμίνη C, η ρετινόλη και το υαλουρονικό οξύ, η μορφή των μορίων που προσφέρονται είναι πολύ μεγάλη για να απορροφηθεί από το δέρμα. Οι πεπτιδικές φόρμουλες που υποστηρίζουν ότι προσφέρουν μικρότερη μορφή μορίων είναι πιο αποτελεσματικές αλλά δεν αποτελούν και εγγύηση.

Το συμπέρασμα

Να κάνετε πάντα την έρευνα σας και ενημερώνεστε για κάθε συστατικό οποιουδήποτε σκευάσματος-το πιο ακριβό δεν σημαίνει και καλύτερο απαραίτητα. Να ξέρετε ότι ανεξάρτητα από τις επιπλέον αντιρυτιδικές ιδιότητες που υπόσχεται ένα προϊόν, τα βασικά ενυδατικά συστατικά του που χρησιμοποιείται καθημερινά έχουν σίγουρα αποτέλεσμα στο πως θα «ωριμάσει» η επιδερμίδα. Ενυδατωθείτε, κάντε απολέπιση και προστατευτείτε από τον ήλιο! Το δέρμα σας θα τα λατρέψει και εσείς θα λατρέψετε το δέρμα σας!