Ρούχα από… νάιλον για τη σωτηρία των ωκεανών

Η συλλογή εκτός του ότι προσφέρει ένα μοντέρνο και άνετο ντύσιμο, εξυπηρετεί και έναν ιερό σκοπό, αυτόν της διάσωσης των ωκεανών από τα πλαστικά σκουπίδια, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος

Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε πλαστικό; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πού καταλήγει το μπουκάλι από το νερό σας όταν το πετάξετε στα σκουπίδια; Αν σας λέγαμε ότι με τα πλαστικά μας απόβλητα σκοτώνουμε τους ωκεανούς και ότι αυτή τη στιγμή τα πλαστικά στις θάλασσες είναι έξι φορές περισσότερα από ό,τι η άγρια ζωή, θα ξανασκεφτόσασταν το θέμα με τα πλαστικά απόβλητα;

Δυστυχώς, έχουμε γίνει ένας πλανήτης με εμμονή στο πλαστικό. Παντού βλέπουμε πλαστικό, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγει στους ωκεανούς, αφανίζοντας τη θαλάσσια ζωή, είτε σκοτώνοντας την είτε δηλητηριάζοντας την με τοξίνες, οι οποίες καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό με την κατανάλωση ψαριών.

Στην εκστρατεία καταπολέμησης του πλαστικού δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη η βιομηχανία της μόδας. Η ολλανδική εταιρεία ρούχων G-Star Raw, ο τραγουδιστής, σχεδιαστής και επιχειρηματίας, Pharrell Williams και η κλωστοβιομηχανία Bio-Yarn συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μία σειρά ρούχων, χρησιμοποιώντας τα πλαστικά απόβλητα των ωκεανών.

Συγκεκριμένα, η Bio-Yarn έχει αναπτύξει μία μέθοδο επεξεργασίας των πλαστικών μπουκαλιών, που τα μετατρέπει σε ίνες και στη συνέχεια τα αναμειγνύει με άλλα υλικά, όπως βαμβάκι για την παραγωγή κλωστής, με την οποία υφαίνει τα υφάσματά της. Με τα υφάσματα αυτά η G-Star Raw κατασκευάζει τζιν και t-shirt, για άνδρες και γυναίκες. Η πρώτη συλλογή ρούχων παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, ενώ πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε από την εταιρεία η νέα της συλλογή για την άνοιξη - καλοκαίρι 2015, που αποτελείται από ανδρικά μπουφάν, παντελόνια τζιν και φαρδιά t-shirts με στάμπες.

Η συλλογή εκτός του ότι προσφέρει ένα μοντέρνο και άνετο ντύσιμο, εξυπηρετεί και έναν ιερό σκοπό, αυτόν της διάσωσης των ωκεανών από τα πλαστικά σκουπίδια, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στις αρχές Απριλίου, το περιοδικό iD παρουσίασε στο Λονδίνο ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Plastic Age» (Η Εποχή του Πλαστικού), το οποίο από τις 15 Απριλίου έχει «ανέβει» στο YouTube iD. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η καταστροφή που επιφέρει η χρήση του πλαστικού, αλλά και η μετατροπή στο νέο υλικό με το οποίο δημιουργεί η G-Star Raw τα ρούχα της. Το ντοκιμαντέρ είναι μία έμπνευση του Cyrill Gutsch, ιδρυτή του οργανισμού Parley. Ο οργανισμός έχει ως σκοπό να κάνει γνωστό στον κόσμο το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί οι ωκεανοί από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ίσως έχει έρθει πλέον η ώρα στον αγώνα αυτόν να εμπλακούν και άλλες εταιρείες, αλλά και οι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας να χρησιμοποιούν τη νέα αυτή ίνα για τη δημιουργία των συλλογών τους, ώστε να σωθούν οι ωκεανοί και η ζωή μέσα σ' αυτούς, από την αλόγιστη χρήση του πλαστικού.