Νόμιμη η μείωση των αποδοχών των δικηγόρων λέει το ΣτΕ

Συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την μείωση των αποδοχών που έγινε στους έμμισθους δικηγόρους από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Πρόκειται για δικηγόρους οι οποίοι απασχολούνται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, κ.λπ. ή σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται κατά 50% τουλάχιστον από τους εν λόγω φορείς.

Το ΣτΕ έκρινε  ότι η μείωση των αποδοχών τους είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και της οικονομικής ελευθερίας και δεν είναι αντίθετη με την ΕΣΔΑ  που προστατεύει τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει  οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, καθώς και 93 δικηγόροι που συνδέονται με σχέση έμμισθης εντολής με  ΝΠΙΔ  του Δημοσίου τομέα και  ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ, η από 4.1.2013 υπουργική απόφαση με την οποία  επεκτάθηκε υποχρεωτικά στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου τομέα η ισχύς  αντίστοιχης υπουργικής απόφασης (28.2.2011) που καθόριζε τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ  απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των δικηγόρων.