Αμφίπολη: Μνημείο της πολιτικής, συμβολικής δύναμης του Αλέξανδρου

Μνημείο πολιτικής προπαγάνδας, λόγω του μεγαλείου του, δημιούργησαν οι αρχιτέκτονες του τύμβου στην Αμφίπολη - επισημαίνει η αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ, στον προσωπικό της ιστότοπο.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η αρχαιολόγος:

"Όποιος έχτισε τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη δημιούργησε μια σειρά από πολιτικά σημεία και σύμβολα σε αυτό . Το κολοσσιαίο μέγεθος του μνημείου ήθελε να δείξει ότι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο, έχει θαφτεί σε αυτό . Οι Σφίγγες ήταν και οι δύο σύμβολα που χρησιμοποιούνταν στα νομίσματά των ανθρώπων της εποχής, και συνδέονται αναμφίβολα με τον Αλέξανδρο.

Το κυκλικό σχήμα του μνημείου ήταν σπάνιο και πιο δύσκολο να δημιουργήθεί σε σχέση με το σχήμα ενός τετράγωνου μνημείου. Είναι μάλιστα εμφανής ο στόχος να προβάλει τις δεξιότητες των τεχνητών εκείνη τη στιγμή.

Σχεδόν τα πάντα συμβολίζουν κάτι , και ειδικά αν ο ένοικος είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή κάποιος εξίσου ισχυρός, η Αμφίπολη δεν ειναι παρά ένα υπέρτατο δημιούργημα πολιτικής προπαγάνδας.

Δυστυχώς, η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την οικονομική κρίση, ενώ κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν χρηματοδοτήθηκαν όλα τα αρχαιολογικά έργα. Αλλά αν οι ειδήσεις για τις μεγάλες ανακαλύψεις που γίνονται στην Αμφίπολη είναι ικανές να ανυψώσουν το ηθικό των ανθρώπων, και τους προσφέρουν κάτι για να αισθάνονται υπερήφανοι, πώς μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αρνητικό;

Η τέχνη χρησιμοποιείτο πάντα για την προώθηση της προπαγάνδας, αλλά το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι ο ρόλος της είναι αρνητικός".