Αμφίπολη: Ο απόρθητος τάφος, με τη τέλεια γεωμετρία

Ο τάφος της Αμφίπολης, πέρα από τα μυστικά που κρύβει και δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη, όσο αποκαλύπτεται προς τους αρχαιολόγους, άλλο τόσο εντυπωσιάζει την κοινή γνώμη, αλλά και τους ίδιους, οι οποίοι διακρίνουν μια τέλεια γεωμετρία στον τύμβο. Ο τάφος φαίνεται ότι είναι απόρθητος, σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη, η οποία δήλωσε ότι αν επιχειρήθηκε να συληθεί θα βρει τα "κοκαλάκια των τυμβωρύχων"! 

Στην πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης που παρουσιάστηκε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου από τον αρχιτέκτονα Μ. Λεφαντζή, είχαν ήδη φανεί οι συμμετρικοί τρόποι τοποθέτησης όλων των στολιδιών στον περιορισμένο τόπο που μέχρι τότε είχε φτάσει η αρχαιολογική σκαπάνη.

Μετά την ανακάλυψη και του τρίτου θαλάμου και την είσοδο σε αυτόν, άρχισε να εμφανίζεται ολόκληρη η εμβληματική εικόνα του τάφου και του χώρου γύρω από αυτόν με μια πιστή, μαθηματική ακρίβεια, σε μια τέλεια γεωμετρία.

Αυτή ακριβώς η εμμονή στη λεπτομέρεια είναι που εντυπωσιάζει και που ώθησε τον ζωγράφο και σχεδιαστή, Γεράσιμο Γερολυμάτο να κάνει τα σχέδιά του, που αναπαριστούν την κάτοψη του τύμβου.