Μετά από 5 χρόνια η Μυρτώ της Πάρου επιστρέφει σπίτι της

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποκατάστασης και αποθεραπείας της στο κέντρο «Animus» στη Λάρισα

Η ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης και αποθεραπείας της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη, η οποία είχε κακοποιηθεί το 2012 στη Νέα Χρυσή Ακτή της Πάρου και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στη Λάρισα, ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς «σωματικά κρίνεται ικανή για αποχώρηση».

Η ενημέρωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Κέντρου Αποκατάστασης «Animus», Αχιλλέα Νταβέλη, της μητέρας της Μυρτούς, αλλά και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίνη.

Παρών ήταν και ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του κέντρου αποκατάστασης, η Μυρτώ δεν λαμβάνει ακόμα εξιτήριο, αλλά θα φιλοξενείται στο κέντρο αποκατάστασης όσο χρειαστεί και μόνο όταν βρεθεί ο τρόπος ώστε να μεταφερθεί στο σπίτι της με ασφάλεια και με κατάλληλες συνθήκες θα αποχωρήσει.

Όπως πάντως η μητέρα της επισημαίνει, η «Μυρτώ βρίσκεται σε μια θέση με 100% αναπηρία» και τόνισε πως συνεχίζει να ελπίζει ώστε να δει τη Μυρτώ να γίνεται καλύτερα, ενώ ζήτησε από το κράτος να προσφέρει «τα αυτονόητα όπως είναι ιατρική νοσοκομειακή και θεραπευτική περίθαλψη». 

«Σήμερα όταν λέμε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εννοούμε πως σωματικά είναι ικανή για να φύγει από το κέντρο αποκατάστασης. Η αποκατάσταση δεν είναι όπως ένα ίδρυμα όπου μπαίνει κάποιος μέσα εφόρου ζωής. Αποκατάσταση σημαίνει πως οι γιατροί προσπαθούν να ενδυναμώσουν το σώμα, ούτως ώστε να μην κινδυνεύει άμεσα», είπε η κ. Κοτρώτσιου.

Επίσης επεσήμανε πως στην περίπτωση της Μυρτούς η μεταφορά στο σπίτι είναι «μια ευκαιρία ώστε να ζει όσο μπορεί στο κλίμα που μεγάλωσε και την ευχαριστεί».

Στις 22 Ιουλίου του 2012, η 15χρονη τότε Μυρτώ, είχε βρεθεί σεξουαλικά κακοποιημένη και βαριά χτυπημένη στην περιοχή της παραλίας της Νέας Χρυσής Ακτής στην Πάρο, και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

Ύστερα από έρευνες, προέκυψε πως δράστης ήταν ο 21χρονοςΠακιστανός Αχμέτ Βακάς, ο οποίος εργαζόταν ως κηπουρός σε ξενοδοχείο της περιοχής και έφυγε λίγη ώρα μετά από το περιστατικό από το νησί με προορισμό της Αθήνα, όπου και συνελήθφη.

Mετά από πέντε μήνες νοσηλείας σε μονάδα ειδικής φροντίδας στον Ευαγγελισμό η μικρή Μυρτώ μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στις ΗΠΑ. Μετά από 7 μήνες νοσηλείας σε κέντρο αποκατάστασης της Βοστώνης η 16χρονη Μυρτώ επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου υποβλήθηκε σε επεμβάσεις. Εκτοτε ο αγώνας της Μυρτώς συνεχίστηκε στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.